Guvernul francez este gata să intervină pentru a ridica blocajul rafinăriilor din țară
Guvernul francez a declarat că este gata să intervină pentru a pune capăt unei greve a rafinăriilor de petrol care durează de câteva săptămâni.
Din cauza grevelor care au loc în rafinăriile de petrol din Franța, o treime din stațiile de carburanți din țară au rămas fără combustibil.
Grevele și mentenața neplanificată din rafinăriile din Franța, administrate de marile companii petroliere TotalEnergies și ExxonMobil, au scos din funcțiune peste 60% din capacitatea națională de rafinare și au blocat distribuția din depozitele de carburanți, transmite Reuters.
"Acest lucru durează de prea mult timp", a declarat ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, la câteva ore după ce premierul Elisabeth Borne a organizat o reuniune de criză cu miniștrii, luni seara târziu.
Le Maire a declarat că guvernul francez este pregătit să apeleze din nou la rezervele strategice de combustibil și să ordone greviștilor să se întoarcă la lucru.
"Dacă blocajul persistă, nu vom avea altă opțiune decât să rechiziționăm mijloacele necesare pentru a repune în funcțiune rafinăriile și a deschide depozitele de carburanți. Vorbim de câteva ore, cel mult câteva zile", a adăugat el.
Cozi interminabile la benzinăriile din Franța
Greva din rafinării a provocat cozi interminabile la benzinăriile din Hexagon și a avut un impact asupra piețelor europene într-o perioadă de penurie globală de distilate precum motorina.
Marjele de referință ale rafinăriei europene de motorină au oscilat aproape de un maxim istoric de 77,25 dolari pe baril atins luni, în condițiile în care acțiunea industrială a restrâns grav aprovizionarea.
Rafinăria Gonfreville a TotalEnergies, cu o capacitate de 240.000 de barili pe zi (bpd), este offline, în timp ce livrările de produse rafinate sunt blocate la rafinăria Feyzin, cu o capacitate de 119.000 bpd, care este închisă pentru întreținere neplanificată, dar care are combustibil în depozit, și la depozitele de combustibil Cote d'Opal și La Mede.
Două rafinării Exxon Mobil au fost, de asemenea, scoase din funcțiune de la sfârșitul lunii septembrie.
Divizia franceză a Exxon Mobil, Esso France, a declarat că a ajuns la un acord salarial cu sindicatele. Chiar și așa, va fi nevoie de timp pentru ca aprovizionarea să fie deblocată, a declarat ministrul Transporturilor, Clement Beaune.
Esso France a precizat că lucrătorii sindicalizați CFE-CGC și CFDT, care reprezintă majoritatea la unitățile sale, au fost de acord cu o ofertă de creștere salarială de 6,5% în 2023 și un bonus de 3.000 de euro. Acești termeni au însemnat o creștere salarială totală de 10,7% plus 4.000 de euro în bonusuri în perioada 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2023, a adăugat grupul.
Dar sindicatul CGT a declarat că nu a semnat acordul și că lucrătorii săi rămân în grevă. Acesta cere o creștere de 10% în următoarea rundă de majorări salariale.
TotalEnergies s-a oferit luni să devanseze negocierile salariale din 2023, dar numai cu condiția ca grevele să înceteze. CGT a denunțat oferta drept "șantaj".
Grevele au amplificat nemulțumirea sindicatelor față de președintele Emmanuel Macron, care în această toamnă a amânat o decizie finală cu privire la planurile sale contestate de reformă a pensiilor, ferindu-se de frustrarea provocată de criza costului vieții.