Sute de oameni au protestat din nou in fata Parlamentului de la Chisinau si au cerut alegeri anticipate
Dupa ce a schimbat cinci premieri intr-un an si a ajuns in colaps financiar si social, Republica Moldova se confrunta iarasi cu proteste de strada.
La indemnul factiunilor pro-europene si pro-ruse, sute de oameni s-au adunat si joi in centrul Chisinaului si au cerut alegeri anticipate.
Mii de protestatari s-au adunat si astazi in Piata Marii Adunari Nationale si in scuarul Parlamentului. Mai tarziu, protestatarii au pornit spre parlament si au inconjurat cladirea legislativului. In timp ce marsaluiau, cateva persoane s-au oprit pentru a-si varsa necazul pe politisti.
Instabilitatea politica si revoltele de la Chisinau trezesc interesul jurnalistilor straini.
Reporter elvetian: "Situatia din Moldova este extrem de interesanta. Recent, am facut un reportaj din Cehia, aveti o situatie similara- businessmanii bogati care vin in politica din diverse parti, urca in top, devin ministri. Este interesanta perspectiva democratiei, domnul Plahotniuc care are in mainile sale toata puterea."
Desfasurarea evenimentelor de joi
UPDATE 13:10 Parchetul Republicii Moldova a declansat urmarirea penala in cazul violentelor de miercuri seara, cand sute de protestatari au fortat cu rangile intrarea in parlament, iar manifestatia impotriva investirii guvernului democratului Pavel Filip a degenerat in ciocniri cu scutierii, soldate cu 15 raniti de ambele parti, relateaza joi presa de peste Prut.
Intr-un comunicat, Parchetul a precizat ca toate persoanele implicate in actiunile violente urmeaza sa fie identificate. Daca vor fi gasite vinovate, acestea risca, potrivit legii, pana la opt ani de inchisoare. in cel mai scurt timp, urmeaza a fi constatat prejudiciul adus persoanelor care au avut de suferit si au necesitat ingrijiri medicale, potrivit aceluiasi comunicat.
De asemenea, vor fi evaluate pagubele materiale aduse cladirii parlamentului prin distrugerea bunurilor si Inspectoratului General al Politiei, prin sustragerea si deteriorarea echipamentelor politistilor, mai precizeaza Parchetul.
Sursa foto: ProTV Chisinau
Actiunile de protest fata de instalarea noului guvern al premierului democrat Pavel Filip continua si joi la Chisinau. Aproape 3.000 de simpatizanti ai Platformei civice 'Demnitate si Adevar' (DA) au pornit in mars, la miezul zilei, catre sediul parlamentului pentru a continua protestul declansat in urma cu o zi, cerand anularea investirii noului guvern si organizarea de alegeri anticipate.
In fata legislativului s-au adunat intre timp sustinatori ai Partidului Nostru si ai Partidului Socialistilor, doua formatiuni de stanga proruse, transmite portalul IPN. Unii dintre ei poarta coroane funerare, afirmand ca 'astazi urmeaza sa moara regimul oligarhic'.
Vasile Nastase, unul din liderii platformei DA, a indemnat toate partidele extraparlamentare, societatea civila si toti cei care isi doresc alegeri anticipate sa se alature protestelor. 'Ieri (miercuri), la Chisinau nu a fost instaurat un guvern proeuropean. Ieri, la Chisinau a fost instaurata o junta criminala', a declarat Vasile Nastase, sugerand o legatura intre noul guvern investit si controversatul oligarh Vlad Plahotniuc.
Liderul socialistilor, Igor Dodon, a declarat ca unica solutie sunt alegerile anticipate, indicand ca formatiunea sa va contesta la Curtea Constitutionala investirea noului guvern de catre parlament. 'La 29 ianuarie expira termenul de investire a guvernului, iar la 30 ianuarie dizolvam parlamentul si declaram alegeri anticipate', a mai spus Dodon.
UPDATE 11:55 Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a chemat populatia la calm imediat dupa ce membrii noului guvern condus de premierul Pavel Filip au depus miercuri seara juramantul in cadrul unei ceremonii discrete, relateaza joi presa de la Chisinau.
Ceremonia, la care presa nu a fost admisa, s-a desfasurat la resedinta oficiala a presedintelui Nicolae Timofti, sub o protectie puternica a politiei, potrivit unui comunicat al cancelariei prezidentiale. investirea noului premier Pavel Filip, fost ministru al tehnologiei informatiei, si a cabinetului sau in parlament cu 57 de voturi, a avut loc pe fondul unor manifestatii ample de protest, care au degenerat in violente.
'Este important sa ramanem in spatiul legal, indiferent de pozitiile politice pe care le avem', a lansat Timofti, in apelul facut aproape de miezul noptii, indemnand la ' evitarea violentelor, care nu vor folosi nimanui'.
Totodata, seful statului si-a exprimat speranta ca acest guvern, format dupa o lunga perioada de instabilitate politica, va sti sa administreze cu competenta si pricepere situatia dificila in care se gaseste la ora actuala Republica Moldova.
UPDATE 11:20 Sute de protestatari s-au adunat deja in fata Parlamentului si cer demisia Guvernului. Acestia au adus coroane pentru a "ingropa guvernul", au declarat.
Sursa foto: ProTV Chisinau
UPDATE 10:02 Presedintele Klaus Iohannis afirma ca investirea noului Guvern in Republica Moldova reprezinta un pas important in depasirea crizei politice de aici, punctand ca stabilitatea acestei tari este importanta pentru Romania si UE.
"Prin investirea noului Guvern, care isi declara prioritara optiunea proeuropeana, Republica Moldova a realizat un pas important in depasirea crizei politice. Stabilitatea acestui stat este importanta atat pentru Romania, cat si pentru Uniunea Europeana", spune seful statului, in mesajul referitor la situatia din Republica Moldova publicat de Administratia Prezidentiala.
In opinia sa, noul Guvern de la Chisinau are foarte mult de lucru in perioada urmatoare, reforme importante fiind necesar sa fie demarate si realizate.
"Urmaresc cu atentie evolutia de pe scena politica de la Chisinau si ii asigur pe partenerii nostri de intregul sprijin al Romaniei", arata Iohannis.
UPDATE 8:37 Presedintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, i-a invitat pe liderii manifestantilor care au protestat violent miercuri seara impotriva noului guvern investit de catre legislativ la o discutie pentru calmarea situatiei, relateaza portalul IPN.
Candu i-a indemnat pe moldoveni sa nu se lase prada provocarilor. 'Protestele sunt bune atunci cand se protesteaza pasnic. E un exercitiu democratic. Cu regret, unii inteleg gresit', a mentionat oficialul, dupa ce manifestantii au incercat sa ia cu asalt miercuri seara sediul parlamentului.
'Am discutat cu dl. Dodon (Igor, liderul Partidului Socialist), voi face invitatii si catre alti lideri ai protestatarilor. Cel mai important este dialogul, discutiile. Astazi a fost investit guvernul si este important sa-i dam posibilitatea sa lucreze cu rezultate clare, indiferent de culoarea politica', a mai spus el.
'In Parlament exista o majoritate de 58 de deputati. Exista o determinare de a acorda un suport politic unui guvern pentru actiunile care urmeaza sa fie desfasurate. Avem putin timp, trebuie sa ne miscam foarte repede pentru a recupera atat increderea cetatenilor in statul de drept in Republica Moldova, cat si increderea partenerilor nostri de dezvoltare, partenerii straini', a afirmat Candu, intr-o editie speciala a Radio Moldova.
Violente in Parlamentul din Republica Moldova, miercuri seara
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost zarit de multime in timp ce incerca sa paraseasca cladirea parlamentului, inconjurata inca de miercuri dupa-amiaza de mii de protestatari. Politicianul a fost huiduit, imbrancit si, potrivit presei de la Chisinau, lovit cu pumnii de manifestantii nemultumiti pentru ca liberalii au votat noul guvern.
Alesii au fost evacuati miercuri seara din Parlament, dupa ce protestatarii au fortat o usa din spatele cladirii cu o ranga si au reusit sa patrunda in interior. Intrusii au smuls scuturile politistilor si le-au purtat din mana in mana pana afara. Apoi, fortele de ordine au fost imbrancite inspre iesire.
Depasiti de situatie, scutierii le-au lasat cale libera, iar manifestantii au ajuns sa se plimbe prin unele incaperi ale legislativului. Abia in jurul orei 21, politistii au primit intariri, s-au regrupat si au inceput sa ii evacueze pe manifestanti din cladirea parlamentului. In urmatoarele ore, lucrurile s-au linistit. Un grup redus a continuat protestul in jurul unui foc de tabara.
Totul a debutat miercuri dupa-amiaza, in timpul votului pentru investirea noului executiv condus de fostul ministru al Telecomunicatiilor, Pavel Filip. Acesta este vazut drept un paravan pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc. La protest au participat atat pro-europenii din cadrul platformei Demnitate si Adevar, cat si sustinatorii factiunilor pro-ruse. Guvernul Filip a depus miercuri seara si juramantul in fata presedintelui Nicolae Timofti.
UE promite reluarea ajutorului financiar pentru Republica Moldova, dupa investirea noului guvern
Comisarul european pentru politica de vecinatate si negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, a salutat investirea noului guvern de la Chisinau miercuri de catre parlament si a promis sprijin financiar european de 'indata ce FMI isi va da acordul', relateaza Europa Libera.
'UE ar trebui sa sustina orice guvern care este gata sa intreprinda reformele necesare', a declarat comisarul Hahn, in cadrul unei dezbateri in Parlamentul European pe tema implementarii Acordurilor de Asociere semnate de UE cu Republica Moldova, Ucraina si Georgia.
In acest context, oficialul european a deplâns faptul ca autoritatile moldovene 'nu au implementat o serie de reforme importante'. Totodata, el a evocat situatia politica 'extrem de instabila de la Chisinau', care, in opinia sa, 'este un obstacol in calea implementarii eficiente a Acordului de Asociere'.
Corespondetul Europei Libere la Strasbourg relateaza ca si europarlamentarul german Elmar Brok, sef al Comisiei de Afaceri Externe in cadrul Parlamentului European, si-a declarat sprijinul pentru noul guvern de la Chisinau: 'Sunt fericit ca in Moldova a fost ales in parlament un nou premier. Sper sa poata guverna tara in urmatorii trei ani'.
Sursa: Pro TV
Etichete: proteste, Republica Moldova, criza politica,
Dată publicare:
21-01-2016 07:49