Accidentul de tren din China, ascuns sub pres. Presa, cenzurata si amenintata de Guvern


Ultimul update: Miercuri 22 Februarie 2012 01:41
Data publicarii: Miercuri 27 Iulie 2011 06:25
Categorie: Stiri externe
accident tren china

Guvernul chinez le-a interzis jurnalistilor sa ancheteze accidentul feroviar soldat cu 39 de morti, care a produs un val de critici dure la adresa construirii unei retele de mare viteza in China.

 In articolele sale despre coliziunea care s-a produs sambata seara la Wenzhou (est), presa trebuie sa "utilizeze informatia facuta publica de catre autoritati" si "sa nu realizeze interviuri independente", se arata in acest document al Departamentului pentru Propaganda, publicat de China Digital Times, un site de informatii despre China, cu sediul in California.

Documentele de la Departamentul Propagandei sunt distribuite conducerii publicatiilor, care, ulterior, transmit aceste ordine redactiilor.

"Nu puneti sub semnul intrebarii, nu elaborati. Este interzisa redifuzarea (postarilor de) pe microbloguri", ordona documentul. Guvernul chinez obisnuieste sa intervina pentru a limita investigatiile, in urma catastrofelor, obligand mass-media sa utilizeze ca sursa de informatii agentia oficiala China Noua.

Marti, anumite titluri pareau ca nu au fost cenzurate. "Furia creste in fata lipsei de raspunsuri" dupa accident, titra cotidianul de limba engleza Global Times.

"Nu trebuie sa aspiri la viteza, punand viata in pericol", scria, de asemenea, 21st Century Business Herald, reflectand sentimentul de jena, in fata carentelor unui program de modernizare a cailor ferate.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO