Guvernul a aprobat deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat la Beba Veche (România) - Kubekhaza (Ungaria)
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat la Beba Veche (România) - Kubekhaza (Ungaria).
Potrivit unui comunicat al Executivului, actul normativ aprobat vizează şi trecerea în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a sectorului de drum judeţean DJ 682, inclusiv a terenului aferent acestuia, aflate în domeniul public al judeţului Timiş şi în administrarea Consiliului Judeţean Timiş, precum şi încadrarea acestuia în categoria funcţională a drumurilor de interes naţional.
"Punctul de trecere a frontierei va fi destinat traficului internaţional de persoane, precum şi traficului internaţional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone. Data deschiderii se va conveni pe cale diplomatică, după crearea condiţiilor necesare de personal, tehnice şi de infrastructură", se arată în comunicat.
Pe acest subiect, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a detaliat cu privire la modul de operare în acest punct de frontieră.
"Din ceea ce ştiu eu, ca plan în teren, în acest moment vorbim, dacă vreţi, de un fel de sens giratoriu în care e în funcţiune trecerea de frontieră din Ungaria în Serbia, iar noi facem această trecere din România în Ungaria şi e vorba, dacă vreţi, de aproximativ aşa, dacă pot să îl numesc, să îl compar, un fel de sens giratoriu cu vămi, urmând ca în perioada următoare să vedem dacă e fezabilă şi deschiderea separată România - Serbia. Dar, repet, vorbim totuşi de un sens giratoriu unde sunt aceste două puncte de trecere de frontieră", a declarat Grindeanu, într-o conferinţă de presă la finalul şedinţei de Guvern desfăşurate la Timişoara, întrebat dacă punctul de trecere ar urma să fie şi cu Serbia.
Ministrul a mai precizat că durata de execuţie a lucrărilor în vederea deschiderii punctului de frontieră este de 14 luni.
În context, el a afirmat că investiţia este una necesară, în condiţiile în care "toată lumea aşteaptă să intrăm şi terestru în Schengen".
"Mi-aş dori foarte mult ca, la sfârşitul anului, să intrăm şi terestru şi să nu mai fie nevoie de această investiţie. Dar preluarea drumului de la Consiliul Judeţean, trecerea la drum naţional, investiţiile în aceste drumuri şi - cei doi primari ştiu foarte bine că s-au început lucrările de asfaltare şi de la Sânicolau spre Dudeşti Vechi - toate aceste investiţii sunt necesare şi oricum mergi într-un punct de trecere a frontierei care după aceea poate să fie fără poliţie de frontieră sau vamă, dar în mod sigur cu Serbia nu. Haideţi să vedem cum gestionăm", a afirmat Grindeanu.