Gruparea teroristă Hezbollah a confirmat moartea liderului său în atacul aerian al Israelului. Cine a fost Hassan Nasrallah

Hassan Nasrallah
Profimedia

Gruparea teroristă Hezbollah a confirmat, sâmbătă, moartea liderului său, Hassan Nasrallah, după ce Israelul a anunțat că acesta a fost ucis vineri într-un atac aerian care a avut loc în Beirut.

Conform sursei citate de CNN, Nasrallah a fost ucis după un "atac aerian sionist perfid asupra suburbiilor din sud".

Este o lovitură majoră pentru Hezbollah, o grupare care a fost deja afectată de o serie de atacuri ale Israelului.

"Hassan Nasrallah, liderul organizației teroriste Hezbollah și unul dintre fondatorii acesteia, a fost eliminat de IDF, împreună cu Ali Karki, comandantul Frontului de Sud al Hezbollah, și alți comandanți Hezbollah", au transmis Forțele de Apărare ale Israelului (IDF).

Acest asasinat aruncă războiul Israelului cu Hezbollah într-un teritoriu necunoscut.

Citește și
Hassan Nasrallah
Armata israeliană anunță că liderul teroriștilor Hezbolahh a fost ucis. ”Hassan Nasrallah este mort”
Ce ar face Budapesta dacă ar fi atacată de ruși. Răspunsul a stârnit furie în Ungaria, ce a spus un apropiat al lui Viktor Orbán

Israelul a lansat vineri un atac aerian masiv asupra a ceea ce a declarat a fi "sediul central" al Hezbollah în sudul Beirutului.

Șeful armatei israeliene, Herzi Halevi, a declarat că atacul a fost efectuat "după o lungă perioadă de pregătire" și "la momentul potrivit, într-un mod foarte precis".

Halevi a avertizat, de asemenea, că acesta nu este sfârșitul "setului de instrumente" al Israelului și că există "și alte instrumente în continuare".

IDF a continuat să lovească clădiri din Beirut în cursul zilei de vineri, susținând că acestea au fost folosite de Hezbollah ca centre de comandă și locuri de producție și depozitare a armelor. Cel puțin șase persoane au fost ucise și 91 au fost rănite de loviturile Israelului în Beirut, a declarat ministrul libanez al sănătății, adăugând că numărul victimelor nu este "final".

Cine a fost Hassan Nasrallah, liderul grupării Hezbollah

Nasrallah a transformat Hezbollah într-una dintre cele mai puternice forțe paramilitare din Orientul Mijlociu.

Născut la Beirut, în august 1960, dintr-un băcan și soția sa, și-a petrecut adolescența în umbra războiului civil din Liban. Când Israelul a invadat Libanul în 1982, ca răspuns la atacurile Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Nasrallah a adunat un grup de luptători pentru a rezista ocupației - care avea să evolueze în Hezbollah.

Gruparea era deja în dificultate, după lovitura dată de Israel prin intermediul pagerelor explozive.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a transmis un mesaj de asigurare către Hezbollah, afirmând că "toate forțele de rezistență regionale" sunt alături de grupare.

În primul său mesaj de când armata israeliană a revendicat uciderea lui Nasrallah, Khamenei a declarat că Israelul este "prea mic pentru a provoca daune semnificative" grupului libanez.

Puternicul lider al Hezbollahului libanez Hassan Nasrallah trăia în clandestinitate de ani de zile, pentru a scăpa de Israel, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Hassan Nasrallah a murit". Acest inamic jurat al Israelului a apărut doar rareori în public de la izbucnirea războiului între mişcarea sa şi armata israeliană din vara lui 2006, iar locul reşedinţei sale era ţinut secret.

El primea însă vizitatori, inclusiv lideri si unor formaţiuni palestiniene aliate formaţiunii sale, care publicau imagini de la întâlniri.

Jurnaliştii şi personalităţile care l-au întâlnit spun că au fost conduse de Hezbollah în maşini cu perdele groase şi cu măsuri de securitate consolidate, într-un loc neidentificabil.

Hassan Nasrallah susţinea cu regularitate discursuri transmise în direct, de care erau suspendată întreaga ţară.

Mort la vârsta de 64 de ani, el era cel mai puternic om din Liban, decizând războiul sau pacea în ţară, la conducerea unei impresionante miliţii puternic înarmate.

Acest om de religie face obiectul unui adevărat cult al personalităţii în rândul susţinătorilor săi, mai ales în cadrul comunităţii musulmane şiite, din care provine.

El era liderul charismatic al Hezbollah din 1992, când i-a succedat lui Abbas al-Musawi, de asemena asasinat de către Israel.

De atunci, el a schimbat cu răbdare Hezbollahul, înarmat şi finanţat de Iran, într-o forţă politică de neocolit, reprezentată în Parlament şi Guvern.

În acelaşi timp, el a dezvoltat arsenalul formaţiiunii care, potrivit acestuia, constă în 100.000 de luptători şi dispune de armament puternic, inclsuiv rachete de mare precizie.

”VICTORIE DIVINĂ”

Hezbollahul este singura formaţiune care şi-a păstrat armamentul la sfârşitul Războiului din Liban (1975-1990), în numele ”rezistenţei împotriva Israelului”, a cărui armată s-a retras treptat din Liban, iar în 2000 a evacuat sudul, după 22 de ani de ocupaţie.

De-a lungul firului confruntării între oamenii săi şi armata israeliană, Hassan Nasrallah şi-a consolidat statutul şi a câştigat respect prin moartea în 1997 a fiului său mai mare, Hadi, în luptă.

Războiul din vara lui 2006 cu Israelul, care a durat 33 de zile şi care s-a soldat cu moartea a 1 200 de libanezi, majoritatea civili, şi a 160 de israelieni, majoritatea militari, i-a permis să afişeze puterea mişcării sale, după ce combatanţii săi au ţinut piept armatei israeliene.

Hassan Nasrallah a proclamat la sfârşitul acestui război o ”victorie divină” şi a devenit un erou în lumea arabă.

Însă, în Liban, el şi-a pus în cap mai multe tabere, după ce partidul său a fost acuzat de implicare în asasinarea fostul premier Rafic Hariri în 2005, iar apoi după ce oamenii săi înarmaţi au preluat în mod brutal controlul asupra capitalei, în mai 2008.

Hassan Nasrallah şi-a sporit influenţa în Liban, dar şi în regiune.

În 2013, el a anunţat că intervenit militar în Siria vecină, în susţinerea regimului lui Bashar al-Assad, împotmolit într-un Război Civil declaşat de reprimarea în sânge a unei revolte populare în 2011, care a degenerat într-o insurecţie armată.

Bucurându-se de încrederea totală a liderilor iranieni, el a format şi susţinut mişcări apropiate Teheranului în regiune.

Hezbollahul este în prezent ”giuvaierul coroanei” aliaţilor Iranului în reginue, reuniţi în cadrul unei ”axe a rezistenţei” din care fac parte grupări armate din Irak, rebelii huthi din Yemen şi Hamasul palestinian.

De la începutul războiului din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, Hassan Nasrallah a deschis un front în sudul Libanului, cu scopul de a-şi susţine aliatul palestinian, însă a încercat până acum să evite un război la scară mare cu Israelul.

Hassan Nasrallah s-a născut la 31 august 1960, într-o familie modestă cu nouă copii, în fosta ”centură a sărăciei” care înconjura Beirutul. Familia sa este originară din satul Bazouriyeh, situat în sudul Libanului.

Pe când era dolescent, el a studiat teologia în oraşul sfânt Najaf, în Irak, însă a fost nevoit să plece în timpul valului represiunii antişiite a preşedintelui irakian de atunci, Saddam Hussein.

Revenit în Liban, el s-a angajat în mişcarea şiită Amal, care s-a scindat în timpul invaziei Israelului în Liban în vara lui 1982, şi a făcut parte din nucleul fondator al Hezbollah, îndfiinţat la îndemnul Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Căsătorit şi tatăl al cinci copii, Hassan Nasrallah vorbea fluent farsi. El purta turbanul negru al familiei Sayyed, descendenţii profetului Mahomed, de la care se reclama.

Problema succesiunii sale s-a deschis.

Soarta regiunii, a spus el, "va fi determinată de forțele de rezistență, în fruntea cărora se află un Hezbollah victorios".

Articol recomandat de sport.ro
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Citește și...
Analiză: Lovitura Israelului asupra liderului Hezbollah este o escaladare alarmantă a conflictului
Analiză: Lovitura Israelului asupra liderului Hezbollah este o escaladare alarmantă a conflictului

Pretinsa asasinare de către Israel a liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, într-o lovitură masivă asupra unui sediu subteran din suburbiile sudice ale Beirutului marchează cea mai alarmantă escaladare din aproape un an de război.

Armata israeliană anunță că liderul teroriștilor Hezbolahh a fost ucis. ”Hassan Nasrallah este mort”
Armata israeliană anunță că liderul teroriștilor Hezbolahh a fost ucis. ”Hassan Nasrallah este mort”

Armata israeliană anunţă sâmbătă că l-a ”eliminat” pe liderul mişcării islamiste Hezbollah Hassan Nasrallah într-un atac, vineri, vizând cartierul general al organizaţiei proiraniene la periferia de sud a Beirutului, relatează AFP.

Fiica șefului Hezbollah ar fi fost ucisă în bombardamentul Israelului asupra sediului central al organizației din Beirut
Fiica șefului Hezbollah ar fi fost ucisă în bombardamentul Israelului asupra sediului central al organizației din Beirut

Potrivit postului Channel 12 israelian, Zeinab Nasrallah, fiica liderului mișcării Hassan Nasrallah, a fost ucisă în urma unei lovituri efectuate de Forțele de Apărare Israelului asupra sediului Hezbollah din Beirut.

Israelul continuă bombardamentele în Beirut. 6 persoane au fost ucise. Spitalele din sud vor fi evacuate | Video
Israelul continuă bombardamentele în Beirut. 6 persoane au fost ucise. Spitalele din sud vor fi evacuate | Video

Un val de raiduri aeriene a lovit suburbiile din sudul Beirutului sâmbătă dimineața, în timp ce Israelul a intensificat atacurile asupra Hezbollah, după o lovitură masivă asupra centrului de comandă al mișcării susținute de Iran.

Israelul a bombardat cartierul general al teroriștilor Hezbollah din Beirut. ”Am un mesaj pentru tiranii de la Teheran”
Israelul a bombardat cartierul general al teroriștilor Hezbollah din Beirut. ”Am un mesaj pentru tiranii de la Teheran”

Armata israeliană a bombardat cartierul general al grupării Hezbollah, din capitala Libanului, Beirut.  

Recomandări
Apele Române anunță noi intervenţiile în zonele vulnerabile. Diguri provizorii pentru a stopa apa în cazul unei breşe
Apele Române anunță noi intervenţiile în zonele vulnerabile. Diguri provizorii pentru a stopa apa în cazul unei breşe

Apele Române anunţă, sâmbătă, că se continuă intervenţiile în zonele vulnerabile, fiind realizate diguri provizorii pentru a stopa apa în cazul unei breşe.

Orban, întrebat dacă ar doborî dronele ruseşti, ca preşedinte: Aş notifica Rusia şi aş solicita doborârea dronelor
Orban, întrebat dacă ar doborî dronele ruseşti, ca preşedinte: Aş notifica Rusia şi aş solicita doborârea dronelor

Ludovic Orban, candidat la alegerile prezidenţiale din partea formaţiunii Forţa Dreptei, susţine că, în cazul în care va ajunge preşedinte, va ordona Armatei să doboare dronele ruseşti, după ce va notifica Rusia prin intermediul ambasadorului.

Vremea se va răci semnificativ şi va deveni instabilă în Capitală duminică. Care va fi temperatura maximă
Vremea se va răci semnificativ şi va deveni instabilă în Capitală duminică. Care va fi temperatura maximă

Vremea se va răci semnificativ şi va deveni instabilă în Capitală duminică, iar în a doua parte a zilei şi noaptea vor fi averse torenţiale şi descărcări electrice, potrivit prognozei speciale pentru Bucureşti, emisă de ANM.