Gruparea Houthi din Yemen a declarat, oficial, război Israelului. A lansat zeci de rachete și drone kamikaze
Marți, cea mai puternică facțiune rebelă din Yemen a declarat, oficial, război Israelului. Gruparea Houthi are susținerea Iranului. Între timp, forțele israeliene înaintează în Fâșia Gaza, scopul părând a fi încercuirea orașului.
Atac devastator într-o tabără de refugiați din Gaza. Armata israeliană a lansat mai multe rachete împotriva unui centru de comandă Hamas.
În exploziile care au urmat și-au pierdut viața 100 de persoane, iar altele au fost rănite, potrivit informațiilor venite de la sol.
Marți, cea mai puternică facțiune rebelă din Yemen a declarat, oficial, război Israelului.
Gruparea Houthi are susținerea Iranului și a lansat deja, până acum, zeci de rachete și drone kamikaze împotriva Israelului.
În nordul Fâșiei Gaza, armata israeliană își extinde operațiunile de la o zi la alta. Sute de blindate și mii de militari avansează în fieful Hamas, iar planul pare să fie încercuirea orașului Gaza.
Tzachi Hanegbi, șeful Consiliului Național de Securitate din Israel: „Începutul e în nord pentru că orașul Gaza e centrul Hamas și aici am decis să acționăm. Dar va veni și rândul sudului (Fâșiei Gaza), și rândul centrului. Totul la vremea lui. Așa cum am spus, asta o să fie o campanie lungă”.
Ofensiva urbană nu este lipsită de riscuri. Militanții Hamas ripostează oricând au ocazia. Gruparea a difuzat imagini cu o ambuscadă în care susține că ar fi ucis mai mulți militari israelieni și ar fi distrus mai multe blindate.
Și bombardamentele continuă. Zeci de victime au fost raportate după un atac israelian în tabăra de refugiați Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza. Tel Aviv-ul susține că a vizat un comandant de rang înalt al Hamas, care își avea cartierul general în tunelurile de sub tabăra respectivă. Deloc întâmplător, o echipă a postului rus de televiziune Russia Today, interzis în Uniunea Europeană, a fost invitată să filmeze în tunelurile Hamas.
Militanții grupării Jihadul Islamic sunt la 60 de metri sub pământ. Pereții sunt din ciment, pe lângă tavanul boltit, care oferă acestor tuneluri foarte multă rezistență.
Conflictul a depășit deja granițele Israelului. Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au declarat marți, oficial, război Tel Avivului. Gruparea a lansat, în ultimele zile, zeci de rachete și drone kamikaze spre orașele israeliene, dar foarte puține au trecut de apărarea antiaeriană.
Yahya Ceva, purtătorul de cuvânt al rebelilor Houthi: „Forțele armate yemenite confirmă că aceasta e a treia operațiune care îi susține pe frații noștri oropsiți din Palestina. Confirmăm că vom continua să atacăm cu rachete și drone, până când agresiunea israeliană se va opri”.
„Gaza a devenit un cimitir al copiilor”
Hamas a anunțat că va elibera ostaticii străini, dar Israelul nu pune mare preț pe aceste declarații. Armata a reușit să salveze o tânără de 19 ani, răpită pe 7 octombrie, în urma unei operațiuni terestre, dar ar mai fi în jur de 240 de oameni ținuți cu forța de Hamas, în tunelurile din Gaza.
Maggie Megidish, mama soldatului israelian Ori Megidish: „Ori a noastră s-a întors acasă. Acum, rugăciunile noastre sunt alături de ceilalți răpiți și dispăruți, iar inimile noastre sunt alături de toate familiile”.
În acest timp, situația civililor din Gaza se înrăutățește de la o zi la alta. UNICEF susține că peste 3.450 de copii au murit de la începutul războiului, iar numărul celor uciși crește în fiecare zi.
James Elder, purtător de cuvânt al UNICEF: „Gaza a devenit un cimitir al copiilor. Este iadul pe pământ pentru toți ceilalți”.
În sudul enclavei, localnicii au început să folosească măgari și căruțe ca să se deplaseze, după ce au rămas fără combustibil.
Umm Mohammad al-Amoudy, femeie marocană căsătorită cu un palestinian: „Din cauza dificultăților în a găsi transport... nu mai sunt mașini pentru că nu mai e motorină sau benzină, suntem nevoiți să mergem cu o căruță trasă de un măgar pentru că doar asta e disponibilă. Nu mă așteptam să merg cu așa ceva niciodată”.
Ajutoare sunt așteptate prin punctul de trecere a frontierei cu Egiptul, de la Rafah, dar zilnic abia trec câteva zeci de camioane cu alimente, medicamente sau combustibil - prea puțin pentru numărul uriaș de refugiați. Egiptul susține că va permite și mai multe ajutoare, dar nu vrea să permită intrarea refugiaților.
Diaa Rashwan, șeful Serviciului egiptean de Informații: „Egiptul subliniază clar, onest și răspicat că nu va accepta niciodată deportarea sau mutarea fraților palestinieni pe pământ egiptean”.
Peste Atlantic, americanii se tem că războiul din Israel ar putea escalada. Directorul FBI a avertizat marți că ar putea avea loc atacuri teroriste inspirate de raidurile Hamas, pe teritoriul SUA.
Chris Wray, director FBI: „Lucrăm zi-lumină ca să îi susținem pe partenerii noștri (din Orientul Mijlociu) și pentru a-i proteja pe americani aici, acasă. Am stabilit că acțiunile Hamas și ale aliaților lor vor sluji drept inspirație, la un nivel pe care nu l-am mai văzut de când ISIS a înființat așa-zisul califat în urmă cu câțiva ani”.
Și bazele americane din Orientul Mijlociu sunt amenințate. Washingtonul a decis să trimită în regiune încă 300 de militari, dar nu a dezvăluit unde anume vor fi staționați.
Gen. Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „Aceste trupe suplimentare vor oferi capacități de eliminare a dispozitivelor explozive, comunicare și altele necesare pentru trupele care sunt deja în regiune”.
Și în Europa crește riscul unor atacuri teroriste. Într-o gară din Paris, polițiștii francezi au împușcat o femeie îmbrăcată în văluri islamice, care a amenințat că va detona o bombă și a scandat sloganuri musulmane. Pentru ca a refuzat să se conformeze somațiilor, iar polițiștii au considerat că reprezintă o amenințare, au tras în ea. Femeia a fost transportata la spital în stare gravă. Polițiștii nu au găsit explozibili asupra ei.