Greve ale femeilor din Polonia, în semn de protest față de înăsprirea legislaţiei privind avortul. GALERIE FOTO
Angajatele din multe oraşe din Polonia au decis să răspundă apelului unei organizaţii de apărare a drepturilor femeilor şi să facă grevă miercuri pentru a protesta împotriva unei decizii care interzice aproape complet avorturile.
Media locale au relatat că femei, dar şi bărbaţi care lucrează în instituţii publice, universităţi şi firme private au intrat o zi în grevă pentru a arăta solidaritate cu protestatarele, conform dpa.
Hanna Zdanowska, primăriţa din Lodz, al treilea cel mai mare oraş din Polonia, a postat pe reţelele de socializare o fotografie cu scaunul său gol, însoţită de textul: 'Închis'.
Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, şi-a exprimat la rândul său sprijinul pentru proteste.
Joi, Tribunalul Constituţional din Polonia a decis că, în conformitate cu Constituţia, este ilegal să se facă avorturi în cazul unor malformaţii congenitale ireversibile ale fetusului.
Mai multe imagini, în galeria foto de mai jos.
Reglementarea care a fost anulată şi care acoperea o gamă largă de afecţiuni, de la sindromul Down la defecte genetice fatale, încălca dreptul la viaţă garantat de Constituţie, a stabilit instanţa, în urma unei plângeri depuse de parlamentari conservatori.
Din moment ce aproape toate avorturile legale efectuate anul trecut în Polonia au făcut făcute din cauza unor astfel de defecte genetice, decizia Tribunalului Constituţional pune capăt practic întreruperilor de sarcină.
Avortul va fi legal numai dacă sarcina reprezintă un pericol pentru viaţa şi sănătatea mamei sau când este rezultatul unui act interzis precum violul sau incestul.
Decizia instanţei a dus la proteste de stradă masive în multe oraşe, furia manifestanţilor fiind îndreptată împotriva partidului de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), şi a liderului acestuia, Jaroslaw Kaczynski.
Noi demonstraţii împotriva interdicţiei sunt plănuite pentru miercuri seară, ceea ce ar marca a şaptea zi consecutivă de proteste.
În Polonia se înregistrează mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an, iar majoritatea dintre ele sunt efectuate din cauza malformaţiilor grave ale fetusului. Însă grupurile feministe estimează că peste 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină sunt făcute în mod ilegal în străinătate, în fiecare an.