Proteste în Polonia, după o decizie care interzice aproape complet avorturile

Ultima actualizare: 27-10-2020 21:04

Mii de oameni au blocat luni seară străzile din capitala Varşovia şi din alte oraşe poloneze, în semn de protest faţă de o decizie care interzice aproape complet avorturile.

Manifestanţii, în mare parte femei, au ocupat mai multe intersecţii importante din Varşovia şi Cracovia, au aprins torţe şi fumigene şi au cerut guvernului de dreapta să demisioneze.

A fost a cincea zi de proteste, după ce Curtea Constituţională de la Varşovia a decis că e neconstituţională oprirea unei sarcini atunci când fătul suferă de boli congenitale.

În cazul în care va intra în vigoare, hotărârea va interzice aproape complet avorturile în Polonia.

În aceste circumstanţe, rămâne permisă întreruperea unei sarcini doar atunci când este rezultatul unui incest sau a unui viol.

Premierul polonez atenţionează împotriva "riscurilor majore" de infectare pentru cei care participă la protestele anti-avort

 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a îndemnat marţi la stoparea protestelor în masă în privinţa dreptului la avort, afirmând că cei care participă la ele nu ţin cont de "riscurile majore" privind resurgenţa pandemiei de coronavirus, informează Reuters.

Morawiecki a spus că executivul său conservator va asigura îngrijirea mamelor şi copiilor lor născuţi în pofida problemelor de sănătate. "Vom ajuta copiii să se dezvolte normal în pântecele mamei şi apoi să trăiască o viaţă normală", a declarat premierul polonez.

Proteste au loc pe întreg teritoriul Poloniei în pofida restricţiilor impuse ca urmare a creşterii numărului de contaminări cu noul tip de coronavirus. Marţi, Polonia a înregistrat un nou record de 16.300 de noi contaminări.

Marţi nu erau programate niciun fel de proteste la nivel naţional, însă încăierări au izbucnit în parlament. Parlamentarii opoziţiei l-au înconjurat pe liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, purtând afişe pe care se putea citi "Acesta este un război", "Ruşine" şi "Avort legal".

Decizia Tribunalului Constituţional a provocat de asemenea o reacţie fără precedent împotriva Bisericii Catolice Poloneze, considerată ca având relaţii apropiate cu PiS şi aliaţii săi ultraconservatori.

Hotărârea a amplificat şi criticile împotriva PiS, care a ajuns la putere în urmă cu cinci ani, promiţând să insufle mai multe valori tradiţionale vieţii publice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO