Greva profesorilor va continua. Sindicaliștii vor respinge oferta Guvernului: „Este o jignire şi o batjocură”

Negocieri educație
Inquam Photos/ Octav Ganea

Liderii sindicatelor din educaţie au anunţat, miercuri seară, după negocierile cu reprezentanţii Guvernului, că greva generală va continua şi joi, când ”va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv” cu privire la oferta făcută.

Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a afirmat că, din mesajele primite până în prezent, oferta va fi respinsă, însă trebuie consultaţi toţi colegii.

”Noi deja am primit semnale de la colegi din ţară, informaţia circulă, mesajele sunt clare, greva generală continuă, dar oficial, pentru că trebuie absolut toţi membrii să fie consultaţi, mâine, până la orele 12.00 vom comunica Guvernului oficial care e poziţia noastră”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI, potrivit News.ro.

La rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, a afirmat că un răspuns va fi oferit joi.

”Să lăsăm colegii să se pronunţe cu privire la oferta Guvernului care ajunge în această seară în fiecare unitate şcolară din România şi până mâine vor da un răspuns la această ofertă. Mâine va fi greva generală. Şi va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv”, a arătat el.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale ”Alma Mater”, a afirmat că, în opinia sa, ”e un pas înainte faţă de situaţia de ieri”.

”Nu ştiu dacă este un pas suficient. Suntem pe muchie de cuţit. Încă nu se poate trage o concluzie astăzi. O parte ar vrea să continue protestul, altă parte…”, a declarat Hadăr.

Hadăr a fost întrerupt de Hăncescu, care l-a întrebat dacă vorbeşte de sistemul universitar şi a menţionat că mâine va continua greva.

”Am spus foarte clar, mesajele care vin până acuma sunt de respingere a acestei oferte, să fie foarte limpede, vedem până mâine când adunăm tot ce înseamnă consultarea”, a adăugat Hăncescu.

Lider sindical: Oferta Guvernului este jignitoare

Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, a declarat pentru News.ro că oferta Guvernului este ”jignitoare” şi că greva generală va continua.

”Nu poate fi acceptată o asemenea ofertă. Este o jignire şi o batjocură. Nu îmi dai mie un supliment în două tranşe, asta nu e ofertă serioasă”, a afirmat şeful USLIP Iaşi.

El a precizat că din primele discuţii cu ceilalţi lideri sindicali din judeţe reiese că propunerea Guvernului nu va fi acceptată.

”Greva continuă. Am discutat şi cu alţi colegi din celelalte judeţe şi ei sunt de aceeaşi părere în privinţa ofertei guvernamentale”, a spus Lăcustă.

Guvernul le-a oferit profesorilor prime de 1.000 și 1.500 de lei

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat, miercuri seară, după negocierile cu liderii sindicatelor din învăţământ, că profesorii şi personalul auxiliar ar putea primi un card pentru cariera profesională, sumele propuse pentru a fi acordate fiind de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie.

"Faţă de discuţiile anterioare (...) cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale din învăţământ, oferta suplimentară a Guvernului (...) va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi a unei sume în luna octombrie, legate de cele două evenimente foarte importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată (...) profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru luna iunie şi 1.500 lei pentru luna octombrie. S-a solicitat şi am fost de acord ca o astfel de sumă să fie acordată şi pentru personalul nedidactic în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi 500 de lei în luna octombrie", a spus Neacşu, conform Agerpres.

Secretarul general al Guvernului a precizat că în acest moment nu poate fi vorba despre creşteri salariale şi nici despre acordare de sporuri.

"Este foarte clar în momentul acesta că (...) nu poate să fie vorba de niciun fel de creştere salarială. Colegii din învăţământ sunt, în momentul ăsta, la maximul grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul ăsta de acordare de sporuri şi s-a discutat foarte constructiv despre faptul că, în programul de guvernare, (...) prioritatea numărul 1 va fi educaţia. (...) Am convenit ca în cursul dimineţii de mâine să primim un răspuns în ce măsură oferta Guvernului a fost acceptată", a mai spus acesta.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
"Polițiștii au crezut că văd o fantomă". O româncă din Franța, găsită dezbrăcată pe stradă, plină de arsuri de ţigară

Șoc pentru polițiștii din Toulouse, Franța. Oamenii legii au găsit pe stradă o femeie pe jumătate dezbrăcată, care prezenta arsuri de țigară pe corp și care avea capul spart.

Fermierii români, în centrul atenției Rusiei. „Guvernul român nu a luat nicio măsură pentru a proteja interesul fermierilor”
Fermierii români, în centrul atenției Rusiei. „Guvernul român nu a luat nicio măsură pentru a proteja interesul fermierilor”

Fermierii români au devenit subiect pentru propaganda Moscovei împotriva Ucrainei şi a Uniunii Europene.

Cel puţin patru morţi şi cinci răniţi în atacuri cu cuţitul comise în oraşul Rockford
Cel puţin patru morţi şi cinci răniţi în atacuri cu cuţitul comise în oraşul Rockford

Patru persoane, printre care o adolescentă, au fost ucise şi cel puţin cinci au fost rănite cu lovituri de cuţit aplicate de către un bărbat, în locuri diferite din Rockford, în statul Illinois, a anunţat joi poliţia americană.

 

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.