Grevă fără precedent în Marea Britanie. Prima acțiune de protest a infirmierelor în cei 106 ani de istorie
Infirmierele din Marea Britanie au declanșat, joi, o acţiune de protest fără precedent faţă de nivelul de trai, relatează AFP, potrivit News.ro.
Aproximativ 100.000 de infirmiere și asistente medicale participă joi la această grevă - prima în cei 106 ani de istorie a Sindicatului Royal College of Nursing (RCN).
Greva are loc în Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.
Acțiunea are loc după o altă grevă care a afectat puternic căile ferate - marţi şi miercuri - şi a marcat începutul unor tensiuni sociale de o intensitate fără precedent, în perioada sărbătorilor de la sfârşitul anului.
De la lucrători la căile ferate şi până la Poliţia de Frontieră, numeroase categorii profesionale urmează să facă grevă la sfârşitul acestui an, afectând puternic planurile multor britanici.
Salariaţii Royal Mail - Poşta britanică - fac grevă miercuri şi joi, în plină perioadă de comenzi şi cadouri.
Guvernul conservator al lui Rishi Sunak, care se află în dificultate în sondaje - îşi menţine o poziţie foarte fermă împotriva sindicatelor şi ameninţe să legifereze în vederea unei reduceri a marjei de manevră a sindicatelor.
Infirmierele cer o creştere a salariului de peste 19% - pentru a recupera anii de austeriate, care au condus, în cazul RCN, la o scădere a puterii de umpărare cu 20% începând din 2010, când a venit Partidul Conservator (Tories) la putere.
Această revendicare este considerată ”inabordabilă” de către Guvernul Sunak.
Ministrul britanic al Sănătăţii Steve Barclay salută un ”devotament incredibil” al infirmierelor, însă consideră ”profund regretabil” faptul că o parte a membrilor sindicatelor face grevă, după eşecul ultimelor negocieri.
El dă asigurări, într-un comunicat, că ”prioritatea (sa) numărul unu” este securitatea pacienţilor şi subliniază că Serviciul public de sănătate (NHS) se ocupă în mod special de îngrijirile de urgenţă.
Într-un Regat Unit aflat în plină criză a costului traiului - cu o inflaţie de peste 10% şi cu preţuri în domeniul alimentar care ”explodează” -, reprezentantele infirmierelor declară că membrele sar anumite mese, abia mai reuşesc să-şi hrănească şi îmbrace familile şi ajung să plece în masă din NHS.
”Volumul muncii este oribil. Infirmierii suferă de burn out, nu pot asigura un serviciu sigur pacienţilor”, declara recent pentru AFP un infirmier de la Spitalul Saint-Thomas din Londra, Mark Boothroyd.
El avertizează că nou-veniţii în această meserie pleacă după doar un an sau doi, din cauza salariilor mici, care-i supun pe unei presiuni uriaşe.
Potrivit Royal College of Nursing, anumite secţii - chimioterapia, dializa, terapia intensivă şi unităţile pentru bolnavi dependenţi - nu fac grevă.
Însă altele vor lucra cu personal ca de Crăciun.
Înaintea grevei au avut loc schimburi de replici amare pe tema efectelor acestui conflict de muncă, iar reprezentanta însărcinată cu cancerul în Anglia Cally Palmer îndeamnă sindicatul - într-o scrisoare dezvăluită de postul Sky News - să se asigure că greva nu afectează tratamente ”vitale” în îngrijirea bolnavilor sau prelungirea vieţii pacientului.
Un purtător de cuvânt al sindicatului denunţă o ”voinţă motivată politic de a murdări a Guvernului, care-i lasă baltă pe pacienţii cu cancer” şi insistă asupra faptului că nu există ”nicio îndoială” că bolnavii vor beneficvia de îngrijiri de urgenţă.
”Securitatea pacienţilor este principala prioritate a tuturor”, subliniază purtătorul de cuvânt.
Sindicatul insistă asupra faptului că a acceptat marţi să lărgească serviciile care nu participă la grevă.
Liderul opoziţiei laburiste Keir Starmer a calificat, în sesiunea săptămânală de interpelare a Guvernului, drept ”o insignă a ruşinii” această grevă şi l-a îndemnat pe premierul Rishi Sunak să negocieze ca greva să fie anulată, ceea ce-ar permite ”întregii ţări să răsufle uşurată”.
Rishi Sunak i-a replicat lui Keir Starmer că Guvernul conservator dă curs recomandărilor organismului independent care propune majorări şi a catalogat grevele drept un ”coşmar înainte de Crăciun” care-i aparţine Partiduluiu Laburist (Labour), din cauza legăturilor formaţiunii cu sindicatele.