A 5-a greva generala in Grecia din acest an. Rata sinuciderilor a crescut cu 40% in Grecia
Cine are drum zilele acestea in Grecia nu si-a ales bine perioada. Tara este paralizata de cea de-a cincea greva generala de la inceputul anului, iar avioanele, trenurile, metrourile si feriboturile au incremenit pana vineri.
Numai de pe aeroportul Otopeni au fost anulate, miercuri, cinci curse, spre Atena si Salonic. Iar in marile orase exista oricand riscul ca protestele de strada sa degenereze in violente - cum s-a intamplat miercuri la Atena.
Violentele izbucnite miercuri dupa-amiaza la Atena au continuat si dupa lasarea intunericului. Sute de tineri au jefuit magazine din centrul orasului si s-au batut cu fortele de ordine. Protestatarii au atacat cu pietre si sticle incendiare, iar cei 3.000 de politisti desfasurati in centru au ripostat cu gaze lacrimogene si lovituri de baston.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cel putin 38 de politisti si trei civili au fost spitalizati, iar 33 de manifestanti au fost retinuti pentru violente.
Incidentele au izbucnit la capatul primei zile de demonstratii, la care au luat parte 100.000 de oameni. Grecii protesteaza impotriva reformelor pe care parlamentul le-a aprobat deja in principiu ieri si le va adopta definitiv azi. Intre acestea: mariri de impozite, zeci de mii de concediri in sectorul public si o grila unica de salarizare pentru bugetari.
Este vizat cu precadere un sector public ineficient si costisitor, cladit pe clientelismul politic. Masurile ar trebui sa-i convinga pe creditorii tarii, in primul rand Uniunea Europeana, sa salveze Atena de la faliment cu un al doilea pachet de sprijin.
Si nu doar functionarii publici trag ponoasele, ci si micii intreprinzatori.
Panagiotis era bucatar intr-un hotel de lux si avea casa lui, cumparata in perioada de "boom", cand imprumuturile se obtineau foarte usor. Astazi imparte portii de mancare intr-un adapost celor ramasi, ca si el, fara casa.
"Daca mi-ar fi zis cineva in urma cu un an si jumatate ca voi ajunge in aceasta situatie, ca voi ajunge fara casa, i-as fi zis ca glumeste. Pana la urma m-am convins de asta in cel mai dur mod cu putinta". - Panagiotis Vulgaris, fost manager hotel.
La asemenea centre, vin cei care pana de curand faceau parte din clasa de mijloc. Mai rau, in prima jumatate a anului, numarul de sinucideri a crescut cu 40%.
"Noi nu eram din fire disperati. Poate datorita climei, a culturii, a vinului, a soarelui, fapt este ca noi mereu am fost plini de speranta. Insa acum am devenit sceptici si anxiosi." - a explicat psihologul Aris Violatzis.