Proteste cum Grecia n-a mai vazut de la inceputul crizei: 125.000 de oameni au iesit in strada


Ultimul update: Sambata 29 Septembrie 2012 05:47
Data publicarii: Miercuri 19 Octombrie 2011 12:20
Categorie: Stiri externe
Grecia

O greva generala de 48 de ore a inceput miercuri dimineata in Grecia, serviciile de transport, inclusiv aerian, urmand sa fie oprite in timpul protestelor, la care participa cea mai mare parte a serviciilor publice, companiile private si magazinele.

Peste 125.000 de persoane manifestau miercuri la Atena, Salonic si alte orase, in prima zi a unei greve generale de 48 de ore, la apelul sindicatelor, impotriva unei noi serii de masuri de austeritate impuse Greciei de creditorii sai, relateaza AFP.

La Atena, patru coloane diferite, insumand 70.000 de persoane, potrivit politiei, defilau pe strazi indreptandu-se catre Piata Syntagma, in fata Parlamentului, unde marti seara a inceput o dezbatere asupra unui controversat proiect de lege ce impune o noua serie de masuri de austeritate.

Aceasta participare reprezinta un record de la inceputul crizei datoriilor, la cele mai importante manifestatii anterioare participand aproximativ 70.000 de persoane, atat in mai 2010, la Atena, la apelul sindicatelor, cat si in mai 2011, la apelul miscarii "indignatilor", potrivit datelor politiei.

Greva are loc in timp ce Parlamentul se pregateste sa voteze ultima serie de masuri de austeritate, care include cresterea taxelor, taierea salariilor si concedieri.

Autoritatile fac eforturi sa reduca un deficit guvernamental urias, in contextul temerii fata de o intrare in incapacitate de plata a tarii si producerii unei crize in zona euro.

Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar Internatiuonal (FMI), principalii creditori ai Greciei, au cerut masuri de austeritate dure, in schimbul acordarii unor imprumutruri. Ritmul protestelor s-a amplificat in ultimele saptamani, fiecare sector al economiei fiind afectat de greve.

Gunoiul nu a mai fost colectat, iar sediile unor autoritati, inclusiv ministere, au fost ocupate de angajati. Apelul la organizarea grevei generale de miercuri si joi a fost lansat de cele doua confederatii sindicale grecesti care reprezinta muncitorii din sectoarele public si, respectiv, privat.

Departamentele Guvernului, companiile, birourile si magazinele urmeaza sa fie inchise, proprietarii de mici afaceri si de magazine alaturandu-se pentru prima data protestelor.

Controlorii de trafic aerian vor participa la greva timp de 12 ore, in timp ce trenurile, autobuzele, taxiurile si camioanele nu vor opera.

Cinci curse care trebuiau sa plece, miercuri, de pe Aeroportul Otopeni spre Atena si Salonic au fost anulate

Purtatorul de cuvant al Aeroportului "Henri Coanda" Otopeni a precizat ca este vorba de doua curse Olympic Airlines pe ruta Atena - Bucuresti si retur, doua curse ale companiei Tarom, tot intre Bucuresti si Atena, si o alta cursa Tarom Bucuresti - Salonic si retur.

Cetatenii romani care calatoresc zilele acestea in Grecia au fost avertizati, luni, de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la organizarea grevei de 48 de ore, miscare de protest care va afecta transporturile in zilele de 19 si 20 octombrie.

Sursa: Mediafax

Grecia a mai dat faliment de 3 ori pana acum, iar germanii le-au sarit in ajutor
Grecia, resuscitata. CE, FMI si BCE si-au dat acordul: alte 8 miliarde de euro ajung la eleni
Franta si Germania au un plan-minune pentru salvarea Greciei. Masurile vizeaza in principal bancile
VIDEO PROTVPLUS.RO