Grecia in criza. Somn la pranz, nopti in club si cate o greva la doua zile
Putini sunt cei care isi mai amintesc cand au dormit ultima oara dupa amiaza. Si mai putini sunt cei care merg la discoteca intr-o zi de miercuri. Vesticii se distreaza asa cel mult in vacanta. Insa o astfel de tara este Grecia, acum in faliment.
Nebunia frumoasa a grecilor este Bouzuki. Locul unde vin sa asculte muzica live si sa arunce cu flori de zeci sau chiar sute de mii de euro.
Pentru greci aruncatul cu garoafe este o traditie la fel de veche precum cea a spartului farfuriilor la care au renuntat insa de o vreme. Sunt bombardati cu afectiune si respect cantaretii, parteneri de viata sau prietenii facuti pe loc la mesele vecine, semn ca aici relatiile se leaga usor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In timp ce artistii le canta despre dragoste, tinerete si iar despre dragoste, timp de cateva ore grecii se intorc in timpurile fara griji si fara criza.
Sunt cel putin zece cluburi de Bouzuki in Atena, iar "Teatro" este cel mai renumit. Sambata noapte sala este plina. Artistii se succed pe scena cu pauze in care angajatii matura garoafele. Grecii tin la discretie, asa ca imaginile de aici sunt rare. Multi dintre cei aflati aici nu sunt insotiti de neveste si au slujbe onorabile in timpul zilei.
Noaptea dintre miercuri si joi este o adevarata nebunie. Gasesti lejer peste doua mii de atenieni intr-unul din cluburile de pe malul Marii Egee. Abia dupa ora doua, distractia incepe sa se incinga.
Clubul Akrotiri este printre cele mai in voga printre tinerii greci. Cele mai scumpe bijuterii pe patru roti au locuri rezervate chiar in fata. Pe 100 de metri patrati gasesti un Lamborghini, sase Porsche, trei Ferrari. Restul, adica cele mai ieftine de 100.000 de euro, stau la rand intr-o parcare plina.
A doua zi este lucratoare la privat si cu greva generala la stat.
Ca sa se poata distra asa de bine pana-n zori grecii isi aduna fortele cu un somn odihnitor de pranz, in fiecare zi. In afara catorva bacanii si chioscuri, magazinele se inchid iar strazile se golesc de la ora 15. Farmacia are pauza de pranz pentru trei ore.
Luni, miercuri si sambata toata lumea are program scurt. Doar marti, joi si vineri gasesti magazine deschise pana seara tarziu chiar si in zilele calduroase. Duminica, nici iarba nu creste.
Nici salariatii de rand nu au facut insa pana acum eforturi ca sa produca mai mult. Grecii au fost obisnuiti cu salarii tot mai mari chiar si dupa inceputul crizei. Inclusiv anul trecut, in timp ce nemtii strangeau deja cureaua, ei cheltuiau la fel de mult.
Desi suna a teorie economica seaca, un principiu simplu spune ca nu poti majora lefurile peste nivelul cresterii economice a tarii. Grecii nu au tinut cont de asta iar la stat se castiga mai bine ca la privat.
Poate nu la aceeasi scara, dar si Romania a pacatuit la fel, iar ponoasele se trag acum. In 2007, cand tarile din Uniune se pregateau sa infrunte criza, romanii luau banii din banci ca sa-i cheltuie pe vacante si case, iar statul nu a pus nimic deoparte din cresterea economica.
Asa s-a ajuns la un deficit, adica diferenta dintre veniturile de la buget si cheltuiala cu pensii si salarii de peste 14 miliarde de lei noi. Doar in prima jumatate a lui 2010.
Implicit, tara se indatoreaza la banci ca sa isi acopere pierderile dar nu ii raman finante pentru investitii. S-a intamplat in Romania se intampla si mai acut in Grecia numai ca sindicalistii eleni sunt campioni la obtinerea tot mai multor drepturi pentru salariati. Grevele nesfarsite au tinut mereu guvernele in sah, care au cedat cu gandul la urmatoarele alegeri.