"Inimile italienilor trebuie sa ajunga la italieni, NU la un roman". Acuzatii grave in Italia
Suna infricosator, cu atat mai mult cu cat un medic a fost capabil sa gandeasca astfel. S-a intamplat in Peninsula, iar victima acestui caz de rasism si de nesocotire grava a juramantului lui Hipocrate, a fost un marinar roman.
Omul a facut un infarct masiv si, potrivit presei, chirurgul din Padova,care l-a preluat, a spus: "Sa se transfere in Romania!
O inima noua trebuie sa fie primita de un italian".
Pana la urma, i s-a facut un transplant, dar la Udine.
In varsta de 53 de ani, romanul, angajat pe nava unui armator italian, a fost internet de urgenta la Mestre, langa Venetia, dupa ce a suferit un infarct masiv si era tinut in viata cu ajutorul unei inimi artificiale.
Pentru a-i salva viata, a fost chemat un chirurg din Padova in vederea efectuarii unui transplant.
Reactia acestuia a fost halucinanta, daca e sa dam crezare relatarilor din Il Gazettino si din alte jurnale italiene: "Sa fie dus in Romania "pentru a continua tratamentul si pentru a ajunge pe o lista de transplant", desi, in mod evident, o asemenea calatorie i-ar fi fost fatala pacientului.
Mai mult, i-ar fi spus doctorul unui coleg din Mestre: "Inimile italienilor trebuie sa ajunga la italieni".
In aceste conditii, s-a luat legatura cu un spital din Udine, unde romanul pentru care, trebuie spus, armatorul italian platea regulat asigurari medicale, a fost operat si salvat.
Reprezentantii spitalului din Padova se apara, declarand ca n-a fost vorba despre o urgenta. Si autoritatile locale spun ca totul e doar o inventie a jurnalistilor.
"Intrebarile raman, insa. Daca transplantul, asa cum declarase cel putin in primele momente chirugul cardio-toracic din Padova nu era urgent, atunci de ce a scris negru pe alb ca pacientul trebuie transferat in Romania? Daca nu era urgent, de ce la Udine a fost operat imediat? Si, oricum, de ce chirurgii din Mestre, unde a fost transportat initial compatriotul nostru au considerat ca transplantul este o urgenta maxima?
Transplanturile sunt o chestiune delicata in Italia, unde functioneaza, ca si la noi, sistemul listelor de asteptare.
Autoritatea sanitara nu intervine in acest caz, de vreme ce pacientului i-a fost salvata, totusi, viata la Udine.
Daca medicul din Padova a fost vinovat, situatia nu trebuie generalizata, cred reprezentantii romanilor din Italia.
Sursa: Il Gazzettino, Pro TV
Etichete: roman, italia, transplant, rasism,
Dată publicare:
24-08-2012 11:50