Un nou scandal diplomatic. "Romanii fara mijloace de trai din Franta sa fie expulzati"

Ultima actualizare: 31-10-2012 10:35

Un nou scandal tensioneaza relatiile dintre Bucuresti si Paris. De data aceasta n-a pornit de la vreun realizator TV, ci chiar de la un deputat.

Politicianul, membru al partidului lui Nicolas Sarkozy, a cerut nici mai mult nici mai putin decat renegocierea tratatelor cu Uniunea Europeana, pentru ca Franta sa-i poata expulza pe romanii fara loc de munca.

Autorul acestui apel radical este Philippe Meunier, membru in conducerea partidului lui Nicolas Sarkozy. Intr-o scrisoare adresata alegatorilor din departamentul care l-a ales, Meunier scrie ca: ''Francois Hollande trebuie sa ceara Europei renegocierea tratatelor, pentru a permite expulzarea de pe teritoriul nostru national a romanilor fara mijloace de trai''.

Si desi nu exista niciun risc ca presedintele Hollande sa faca ce si-ar dori deputatul, diplomatia romaneasca a reactionat prompt.

Ambasadorul Bogdan Mazuru i-a trimis deputatului o scrisoare de protest, in care ii critica declaratiile ''xenofobe si discriminatorii''.

La Bucuresti, Ministerul Afacerilor Externe si-a exprimat ingrijorarea fata de astfel de afirmatii la adresa cetatenilor unui alt stat membru, subliniind ca acestea sunt in contradictie cu principiile europene.

In ultimele saptamani, autoritatile franceze au desfiintat mai multe tabere de tigani. Cateva sute de cetateni romani din aceasta etnie au acceptat sa se intoarca in acasa, dupa ce au primit bani.

Mai multe organziatii pentru drepturile omului au cerut autoritatilor franceze sa renunte la aceasta politica.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO