Gotabaya Rajapaksa a demisionat din funcţia de preşedinte al statului Sri Lanka
Gotabaya Rajapaksa a demisionat din funcţia de preşedinte al statului Sri Lanka, după ce a fugit în Singapore, în urma protestelor în masă îndreptate împotriva sa.
El a sosit în Singapore după ce, marți seara, a zburat în Maldive, informează News.ro, care citează BBC.
Potrivit presei locale, Rajapaksa ar fi însoţit de soţia sa şi de doi bodyguarzi. Se crede că ar fi vrut să părăsească Sri Lanka înainte de a demisiona, pentru a evita posibilitatea arestării.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Costul alimentelor, combustibilului şi altor provizii de bază a crescut vertiginos în Sri Lanka.
Cine îl înlocuiește pe Gotabaya Rajapaksa
Ministerul de Externe din Singapore a precizat Rajapaksa nu a cerut azil şi nu i s-a acordat azil.
”Singapore, în general, nu acceptă cererile de azil”, a adăugat ministerul.
Ranil Wickremesinghe, cel care trebuie să-l înlocuiască pe Gotabaya Rajapaksa, nu devine oficial preşedinte interimar până când nu depune jurământul.
Odată ce a depus jurământul, are la dispoziţie 30 de zile pentru ca Parlamentul să-l susţină. În caz contrar, parlamentarii trebuie să aleagă un nou preşedinte.
Gotabaya Rajapaksa și-a anunțat demisia prim e-mail
Scrisoarea de demisie a fost trimisă prin e-mail preşedintelui Parlamentului, care a spus că va finaliza procesele legale şi o va anunţa oficial vineri.
Wickremesinghe a impus, joi, o interdicţie de circulaţie pentru a doua zi. Guvernul său a ordonat ridicarea interdicţiei la ora prânzului până vineri, la ora 5.00, pentru a înăbuşi protestele.
Străzile din Colombo erau mai calme pe măsură ce demonstranţii antiguvernamentali au început să părăsească unele dintre clădirile oficiale pe care le ocupaseră.
”Ne retragem în mod paşnic din palatul prezidenţial, secretariatul prezidenţial şi biroul premierului cu efect imediat, dar ne vom continua lupta”, a spus o purtătoare de cuvânt a protestatarilor.
Wickremesinghe a fost numit preşedinte interimar de către preşedintele Rajapaksa după ce acesta din urmă a fugit, dar decizia a declanşat noi manifestaţii, protestatarii solicitând şi premierul să demisioneze.
O persoană a murit şi alte 84 au fost rănite în timpul protestelor de miercuri, care au avut loc la puncte de reper-cheie din capitală, inclusiv la biroul prim-ministrului.