Gigantul chinez Evergrande, cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari, cere protecţie în SUA împotriva falimentului
Grupul chinez Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume şi capul de afiş al crizei imobiliare din ţară, a solicitat protecţie împotriva falimentului la un tribunal din SUA, relatează The Guardian.
Compania a solicitat protecţie în temeiul capitolului 15 din Codul falimentului din SUA, care îi protejează activele din SUA în timp ce încearcă să încheie un acord de restructurare. Codul prevede, de asemenea, mecanisme de soluţionare a cazurilor de insolvenţă care implică mai multe ţări.
În 2021 s-a constatat că Evergrande, cândva cel mai important dezvoltator imobiliar din China, se confruntă cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari, în condiţiile în care oficialii guvernamentali au înăsprit controalele asupra sectorului imobiliar. Criza sa de lichidităţi a făcut în curând din el un simbol al problemelor din sectorul imobiliar al ţării, potrivit News.ro.
Temerile legate de prăbuşirea Evergrande în 2021 au provocat frisoane în cea de-a doua economie a lumii.
În dosarul depus la New York, Tianji Holding şi Scenery Journey - care fac parte din holdingul mare Evergrande - au solicitat protecţia capitolului 15.
Timp de luni de zile, Evergrande a lucrat la un acord de restructurare a datoriilor din străinătate şi a dezvăluit o propunere la începutul acestui an. Compania a oferit creditorilor posibilitatea de a-şi schimba datoriile în noi obligaţiuni emise de companie şi în acţiuni la două filiale, Evergrande Property Services Group şi Evergrande New Energy Vehicle Group.
Cu toate acestea, luna trecută, Evergrande a înregistrat o pierdere combinată de 81 de miliarde de dolari pentru 2021 şi 2022, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la viabilitatea planului de restructurare a datoriilor.
Sectorul imobiliar din China rămâne cu turbulenţe profunde, marii dezvoltatori nereuşind să finalizeze proiectele de locuinţe, declanşând proteste şi boicoturi ipotecare din partea cumpărătorilor de locuinţe. Există temeri că problemele din sectorul imobiliar al ţării s-ar putea extinde la alte părţi ale economiei chineze, pe măsură ce creşterea economică încetineşte. De la declanşarea crizei datoriilor din acest sector, la jumătatea anului 2021, companii care reprezentau 40% din vânzările de locuinţe din China au intrat în incapacitate de plată.
Beijingul a încercat recent să susţină sectorul imobiliar prin reducerea ratelor la creditele ipotecare, reducerea birocraţiei şi oferirea mai multor împrumuturi dezvoltatorilor.