Gheparzii, cheia tratarii paraliziilor?
Intr-o gradina zoologica din Marea Britanie, cercetatorii studiaza cu atentie fiecare miscare a felinelor, ca sa afle secretele bolilor musculare.
O masina perfecta, pentru alergat si ucis. Acesta este ghepardul. Acum, insa, felina africana are alt rol. Biologii si medicii adunati la Whipsnade, in Marea Britanie, incearca sa descifreze misterul vitezei ametitoare pe care o ating gheparzii in savanele Africii.
Inregistrarile video ale cercetatorilor vor da nastere unui model computerizat, care va separa virtual fiecare muschi din trupul ghepardului, ca sa afle cum rezista la presiuni enorme.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Pentru inceput, gheparzii sunt momiti cu hrana legata de un cablu tras cu viteze de cateva zeci de kilometri pe ora, ca sa le starneasca instinctul de pradator. In plina alergare, felinele pasesc pe o platforma speciala, dotata cu zeci de senzori. Toate informatiile sunt preluate apoi de alti specialisti, preocupati de afectiuni musculare sau nervoase.
Ei spera ca astfel sa poata vindeca paraliziile partiale sau totale, fie ca sunt mostenite genetic, fie ca sunt dobandite in urma unor accidente.
Dincolo de avatajele obtinute astfel in sala de operatie, medicii spera ca mecanismele musculare ale gheparzilor ii vor ajuta si in realizarea de proteze umane mai flexibile si in acelasi timp mai rezistente.