Numarul copiilor obezi din Romania s-a dublat in ultimii opt ani!


Ultimul update: Marti 02 Octombrie 2012 12:34
Data publicarii: Luni 28 Septembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Nutritionistii au facut acest anunt, dupa un calcul serios. In timp ce grasutii mananca nesanatos de la fast-food, chiar sub ochii parintilor, programul Guvernului de introducere a fructelor in scoli este blocat.

In ultimii opt ani, numarul copiilor obezi din tara noastra s-a dublat, ajungandu-se la peste 12.000 de cazuri aflate in actele medicilor. Cei mai multi, adica aproape 11.000, provin din mediul urban.

Medicii avertizeaza ca patru din cinci copii obezi nu isi mai revin niciodata la greutatea normala. In cele mai multe dintre cazuri, cauzele obezitatii nu sunt insa de natura endocrina, ci strict alimentara, spun nutritionistii care cred ca o mare parte din responsabilitate le apartine parintilor.

Fie ca nu mai au timp sa le gateasca celor mici, iar acestia isi iau masa cel mai des la fast-fooduri, fie nu ii duc periodic la control pediatric sau nu ii indemna sa faca sport, parintii sunt direct responsabili de alimentatia copiilor, spun medicii.

Problemele pleaca din perioada prescolara, atunci cand parintii le dau copiilor mancare cu mult prea multe calorii, spun specialistii.

Obezitatea la o varsta frageda poate aduce boli cardio-vasculare, artroze, diabet sau diferite forme de cancer la maturitate.

In timp ce tot mai multi copii devin obezi, merele care ar trebui sa ajunga la fiecare elev din toamna acestui an se strica. Programul "Fructe in scoli" este in continuare blocat intre Ministerul Educatiei si cel al Administratiei si Internelor.

Deocamdata niciunul dintre reprezentantii celor doua ministere nu comenteaza.

Studiul specialistilor de la Institutul pentru Sanatate Publica arata ca elevii din ciclul gimnazial care traiesc in marile orase sunt cei mai expusi riscului de obezitate.

Barbatii obezi au mai putine sanse sa devina tati
Obezitatea ar putea fi cauzata de o bacterie
Protejeaza-ti copilul de obezitate!
VIDEO PROTVPLUS.RO