Germania, pol de stabilitate în epoca Merkel, intră într-o fază imprevizibilă
Formarea noului guvern în cea mai puternică economie a Europei presupune negocieri dificile după ce alegerile de duminică s-au soldat cu un rezultat foarte strâns.
Atât social-democraţii care au un avans de 1,8 procente cât şi conservatorii revendică postul de cancelar. Verzii, aproape şi-au dublat numărul de mandate în timp ce extrema dreapta a pierdut câteva procente, iar stânga radicală abia a atins pragul electoral.
Social-democrații au câștigat scrutinul și la Berlin și numesc prima femeie primar al capitalei
Berlin, oraş-land care are propriul parlament, va fi condus de Franziska Giffey, în vârstă de 43 de ani, fost ministru pentru familie, vârstnici şi tineret în guvernul Merkel. Social-democrații au obținut aici 21,4% din voturi la scrutinul de duminică, iar pe locul doi sunt Verzii, cu 18,9%.
Franziska Giffey, SPD: "Cu suflet, cu umor, cu rațiune și cu un plan concret pentru Berlin, avem un program foarte clar."
Însă, Merkel cea mai faimoasă femeie din politica Germaniei ar putea trece într-o zonă mai puțin vizibilă în următoarea perioadă, în condițiile în care țara se află într-o confuzie politică. Cu 25,8% din voturi, Partidul Social Democrat condus de Olaf Scholz, a devansat, la o diferenţă de sub 2 procente, Uniunea conservatoare CDU-CSU condusă de Armin Laschet.
Cele 24 de procente obținute de partidul doamnei Merkel reprezintă cel mai slab rezultat din istorie. Este de altfel și prima oară când partidul clasat pe primul loc nu are măcar 30% din voturi.
Renate Koecher, analist Allensbach Opinion Survey Institute: "Trebuie să priviți rezultatele în contextul întregului mandat legislativ, deoarece acesta a fost caracterizat de un nivel ridicat de volatilitate, în special în ceea ce privește sprijinul pentru CDU/CSU și, de asemenea, pentru Verzi."
În configuraţia actuală, sunt posibile mai multe soluţii pentru o majoritate din Bundestag. Olaf Scholz a anunțat că vizează o coaliţie cu Verzii, care au obținut 14,6 procente şi cu liberalii, care au 11,5% din voturi. Așa-numita coaliție SEMAFOR este preferată de majoritatea alegătorilor germani, potrivit unui sondaj realizat imediat după alegeri.
Alegător: "Sunt mulțumit de rezultate și mai ales de faptul că extrema stangă nu intră în guvern. Sper să avem o coaliție Semafor, iar conservatorii să rămână pe dinafară o vreme, au stat destul la guvernare."
Alegător: "Iar o să avem îndelungi negocieri pentru formarea unei coaliții și nimeni nu poate ști care vă fi deznodământul și dacă se va schimba ceva, mă îndoiesc."
Presa atrage atenția că la nivel intenațional se contureză temerea că discuţiile pentru formarea noului guvern federal în țara considerată motorul economic al Europei ar putea dura multe săptămâni.