Alegerile legislative din Germania se apropie. Conservatorii Angelei Merkel riscă să fie excluși de la putere
Mai sunt mai puțin de două zile până la alegerile legislative din Germania, care îl vor decide pe succesorul Angelei Merkel.
Sondajele sugerează un rezultat foarte strâns, iar social-democratul Olaf Scholz are un ușor avans. Dacă se confirmă, conservatorii Angelei Merkel riscă să fie excluşi de la putere, după aproape 16 ani în care au guvernat fără întrerupere.
Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, social-democraţii se menţin pe primul loc, cu 25% din intențiile de vot. Sunt urmați de blocul conservator CDU/CSU cu 23%, verzii situându-se pe locul al treilea, cu 16%. La cea de-a patra și ultima dezbatere electorală, nici unul dintre principalii candidați nu a ieșit în evidență în mod decisiv.
Mari favoriți până la începutul verii, creștin-democrații au fost de atunci împovărați de lipsa de carismă și chiar de erorile candidatului lor. A atârnat greu în prăbușirea popularității acestuia o chicotire surprinsă de camerele de filmat în cursul unui discurs al președintelui Republicii despre dezastrul provocat de inundațiile din vară.
„Întrebarea este ce vor face alegătorii care au votat CDU/CSU în 2017 dar acum n-ar mai vrea s-o facă din cauza candidatului Armin Lashet. Își vor depăși rezervele și vor înghiți tot pachetul, se vor abține sau vor opta pentru alt partid?”, spune dr. Peter Matuschek, analist politic la compania Forsa.
Discretă până de curând, Angela Merkel s-a văzut silită să coboare în arena electorală. I-a încurajat pe germani să-l voteze pe Lashet de la tribuna parlamentului și i s-a alăturat la câteva întâlniri electorale.
„Vă spun doar adevărul, un guvern CDU-CSU condus de Armin Lashet este cel care garantează moderația, echilibrul, evitând extremele”, a transmis cancelarul Angela Merkel.
Nu scapă totuși nimănui lipsa de entuziasm a doamnei Merkel când e vorba să pledeze cauza lui Armin Lashet.
„Când bifează căsuța pe buletinul de vot, oamenii nu se gândesc la o singură chestiune, ci se întreabă care partid are mai multe șanse să rezolve multitudinea de probleme actuale. Altfel spus, conteza subiectele, dar un factor decisiv îl constituie încrederea într-un partid”, a mai spus dr. Peter Matuschek.
În mod tradițional, partidul care primește cele mai multe voturi va încerca să formeze o coaliţie cu încă unul sau două formațiuni. Împreună vor elabora o „foaie de parcurs” a viitorului guvern, sub forma unui „contract de coaliţie”. După alegerile din septembrie 2017, negocierile pentru alcătuirea actualei coaliții au durat aproape 5 luni.
Așadar, Angela Merkel nu va putea pleca pur şi simplu acasă luni, să se odihnească, ci va rămâne la frâiele ţării până la alegerea succesorului ei de către Bundestag.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: germania, angela merkel, alegeri legislative,
Dată publicare:
24-09-2021 13:05