Germania își stinge luminile. Temperaturi de maximum 19 grade în instituțiile publice | GALERIE FOTO
Guvernul Germaniei a aprobat un regulament care restricţionează încălzirea clădirilor publice şi interzice panourile publicitare iluminate, într-un efort de a economisi energie şi de a combate creşterea costurilor energetice, relatează The Guardian.
Legislaţia, care va intra în vigoare în aproximativ o săptămână şi va rămâne iniţial în vigoare timp de şase luni, presupune ca instituţiile publice, de la primării până la sălile de aşteptare ale căilor ferate, să nu fie încălzite la mai mult de 19 grade Celsius şi caloriferele din coridoare, foaiere, săli de aces şi încăperi tehnice să fie oprite, potrivit News.
Reglementările fac parte dintr-un efort naţional de economisire a energiei pentru a reduce dependenţa celei mai mari economii a Europei de gazul rusesc şi de a domoli temerile că Moscova ar putea întrerupe accesul la conducta de la Marea Baltică în timpul iernii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, a fost adoptată legislaţia pentru reprioritizarea transportului pe căile ferate, acordând trenurilor care transportă cărbune şi petrol o prioritate faţă de trenurile de pasageri sau alte trenuri de mărfuri.
Fațadele și monumentele nu vor mai fi iluminate
Robert Habeck, ministrul Economiei, a declarat că măsurile sunt fundamentale pentru securitatea energetică a Germaniei.
”Vrem să ne eliberăm cât mai repede posibil de viciul importurilor de energie din Rusia”, a spus el.
În prezent, livrările de gaz din Rusia reprezintă 20% din nivelurile normale.
Ca parte a reglementărilor energetice, faţadele şi monumentele clădirilor nu vor mai fi iluminate din motive pur estetice.
Autorităţile din Berlin şi din alte localităţi au implementat deja multe măsuri de economisire a energiei. De pildă, Poarta Brandenburg din capitală a avut luminile stinse în urmă cu câteva săptămâni.
De asemenea, reglementările vor anula temporar clauzele din contractele de închiriere care garantează o temperatură minimă în clădiri.
Este aşteptată adoptarea unei legislaţii suplimentare în zilele următoare, care să includă măsuri tehnice precum verificarea anuală obligatorie a clădirilor încălzite cu gaz, pentru a se asigura o funcţionare cât mai eficientă.
Trenurile de mărfuri care transportă energie, considerate prioritare
Transportul energiei cu trenul de mărfuri este considerat prioritar, din cauza nivelurilor scăzute ale fluviilor, în special a Rinului, unde traficul a fost împiedicat în ultimele săptămâni.
Doar trenurile care transportă echipamente militare vor fi considerate prioritare faţă de cele care asigură furnizarea de energie electrică. Germania furnizează Ucrainei livrări regulate de armament şi are un rol important ca teren de tranzit pentru alte ţări procedează în acelaşi fel.
O penurie la nivel mondial a trenurilor de mărfuri înseamnă că modelele mai vechi care au fost scoase din funcţiune urmează să fie repuse în funcţiune. Se aşteaptă ca acest lucru să ducă la niveluri mai mari ale volumului sonor, încălcând temporar decretele privind protecţia împotriva zgomotului, au spus oficialii.
Persoanele care călătoresc cu trenul au fost avertizate că ar putea urma întrerupere pe scară largă a serviciilor în următoarele luni, pe lângă condiţiile haotice deja înregistrate pe multe rute în timpul primăverii şi verii, cu întârzieri, anulări ale trenurilor şi un deficit de şoferi şi ingineri.
Habeck şi cancelarul Olaf Scholz tocmai s-au întors dintr-o vizită de trei zile în Canada pentru a obţine acorduri privind producţia şi transportul de energie cu hidrogen şi gaze naturale lichide, considerate esenţiale pentru eforturile de a îndepărta Europa de combustibilul rusesc.