Generalul „Armaghedon”, șeful tuturor forțelor ruse din Ucraina: Noi și ei suntem același popor. Regimul criminal e la Kiev
Vladimir Putin a declarat legea marțială în cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia.
Anunțul a venit în aceeași zi în care oficialii instalați de Moscova în Herson le-au cerut civililor să plece cât mai repede, în condițiile unui atac ucrainean iminent.
Administrația pro-rusă din Herson vrea să evacueze 60.000 de oameni într-o săptămână.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „În teritoriile Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Lugansk, precum și în regiunile Zaporojie și Herson, legea marțială a fost în vigoare înainte de a se alătura Rusiei. Acum, trebuie să oficializăm acest regim, deja în cadrul legislației ruse. Prin urmare, am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru entități ale Federației Ruse”.
Declararea legii marțiale în Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie conferă Kremlinului un control mai mare asupra regiunilor anexate. Iar autoritățile militare pot fi instalate temporar în locul administrației civile.
Putin a anunțat instituirea legii marțiale, în teritoriile ucrainene ocupate, după ce oficialii instalați de ruși la Herson le-au cerut civililor să plece, cât mai curând posibil, în anticiparea unui atac ucrainean iminent.
Vladimir Saldo, numit de Moscova șef al regiunii Herson: „În aceste condiții, am luat singura decizie care poate reduce riscurile pentru civili. Anunț relocarea, relocarea voluntară și plecarea rezidenților din raioanele de pe malul de est al râulu Nipru”.
Liderul pus de Moscova a spus și că autoritățile pro-ruse intenționează să evacueze 50-60.000 de persoane în următoarele șase zile.
Armata rusă recunoaște că are dificultăți pe front
Generalul Serghei Surovikin, comandantul forțelor rusești din Ucraina: „Acțiunile și planurile noastre ulterioare cu privire la orașul Herson vor depinde de situația tactică militară. Repet: situația este deja foarte grea, de acum”.
Rar se întâmplă ca Moscova să admită dificultățile de pe front, dar a făcut-o chiar generalul Serghei Surovikin (foto articol) - infamul comandant al tuturor forțelor ruse din Ucraina. Cel supranumit "generalul Armaghedon", pentru modul barbar în care poartă războiul, a vorbit la televiziunea de stat a Rusiei. Și a acuzat trupele ucrainene că folosesc artileria reactivă americană HIMARS lovind la întâmplare infrastructura orașului și casele.
Generalul Serghei Surovikin, comandantul forțelor rusești din Ucraina: „Noi (rușii) și ucrainenii suntem un singur popor. Și vrem același lucru: Ucraina să fie un stat independent de NATO și de Occident și prietenos cu Rusia. Dușmanul este regimul criminal, care îi împinge pe cetățenii ucraineni către moarte, încercând să spargă linia noastră de apărare”.
Iranienii ar fi mers în Crimeea
Bahmut, poarta către orașele industriale importante din estul Ucrainei, a devenit un obstacol major pentru forțele ruse.
Orașul a fost zdrobit în mai puțin de o lună de bombardamente și lupte înverșunate. Blocurile sunt mutilate de loviturile obuzelor și rachetelor, iar străzile sunt brăzdate de craterele lăsate de explozii.
Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că forțele ruse au continuat să lovească ținte din sectorul energetic al Ucrainei. Dar, atacurile cu drone şi rachete ale Rusiei asupra centralelor electrice şi obiectivelor de infrastructură civilă din Ucraina sunt "acte de pură teroare", care echivalează cu crime de război, după cum a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Dronele cu explozibil folosite de ruși în aceste atacuri sunt cel mai probabil livrate de Iran, deși nici Moscova, nici Teheranul nu recunosc asta. Potrivit New York Times, care citează responsabili americani, Iranul ar fi trimis personal specializat în peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, pentru a ajuta trupele rusești să depășească problemele cu flota de drone cumpărată de la Teheran.
Vedant Patel, purtător de cuvânt adjunct principal al Departamentului de Stat: „Faptul că Rusia devine din ce în ce mai dependentă de o țară precum Iranul, o țară cunoscută pentru acțiunile sale destabilizatoare în regiune și în întreaga lume, ar trebui să îngrijoreze profund lumea”.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Nu vedem niciun sens și nu avem vreo dorință de a păstra prezența anterioară (diplomatică) în țările occidentale. Oamenii noștri de acolo lucrează în condiții care cu greu pot fi numite umane. Ei (țările occidentale) creează, în continuu, probleme și amenințări, inclusiv atacuri fizice. Mai important este că nu mai au ce face acolo de când Europa a decis să se închidă față de noi, să înceteze orice cooperare economică. Ei bine, dragoste cu sila nu se poate”.