Vladimir Putin impune legea marțială în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal

Vladimir Putin

Vladimir Putin a anunțat miercuri că va impune legea marțială în Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, cele patru regiuni din Ucraina pe care Rusia le-a anexat ilegal luna trecută.

Președintele rus a făcut anunțul în contextul în care armata sa se luptă să mențină controlul asupra teritoriilor anexate, pe fondul contraofensivei ucrainene.

„Înainte de aderarea la Rusia, exista un regim de lege marțială. Acum trebuie să oficializăm acest regim deja în cadrul legislației ruse. Prin urmare, am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru entități constitutive ale Federației Ruse. Acesta va fi trimis imediat spre aprobare Consiliului Federației”, a spus președintele rus, potrivit RIA Novosti.

În Ucraina - inclusiv în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson - este în vigoare legea marțială impusă de Kiev la începutul războiului. În august, această măsură a fost prelungită cu 90 de zile de parlamentul de la Kiev.

După cum se menționează în documentul semnat de Putin, legea marțială va intra în vigoare la miezul nopții.

Citește și
„Am ucis 200 de oameni, dar sunt mai rău decât eram”. Mercenarul Wagner care s-a întors în Rusia și a devenit youtuber critic al regimului

În termen de trei zile de la publicarea documentului, guvernul trebuie să „depună propuneri privind măsurile care trebuie aplicate în teritoriile în care a fost introdusă legea marțială”.

Putin a explicat că șefii de regiuni vor primi puteri suplimentare pentru a asigura securitatea.

„Dacă este necesar, în Federația Rusă, în perioada legii marțiale, pot fi aplicate și alte măsuri, prevăzute de legea constituțională din 30 ianuarie 2002 nr. 1-FKZ „Cu privire la legea marțială”, se arată în document, potrivit Kommersant.

Pe 24 septembrie, Vladimir Putin a promulgat o lege care a înăsprit pedepsele pentru abandonarea neautorizată a unei unități militare în perioada de mobilizare sau în care este instituită „legea marțială”. Iar pentru predarea voluntară, militarii ruși riscă acum închisoare de până la 10 ani. Pentru jaf în timp de război, pedeapsa a fost majorată la 15 ani.

Ce este și ce presupune legea marțială

Legea marțială restricționează libertățile civile și dă instituțiilor statului atribuții sporite. Este un sistem legal folosit atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite.

Legea este anunțată oficial și suprimă unele drepturi individuale ale cetățenilor, limitează durata unui proces și prevede pedepse mai dure decât în mod normal.

În mai multe țări, unele infracțiuni se pedepsesc cu moartea.

De cele mai multe ori, puterea judecătorească este exercitată de tribunale militare, numite curți marțiale. Iar autoritățile pot să dispună lipsirea de libertate a anumitor persoane fără a fi nevoie de o condamnare judecătorească.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția portughezilor când au auzit ce a spus Adrian Mutu despre Cristiano Ronaldo
Reacția portughezilor când au auzit ce a spus Adrian Mutu despre Cristiano Ronaldo
Citește și...
Frații Tate, acuzați de evaziune fiscală
Frații Tate, acuzați de evaziune fiscală "în serie" în Marea Britanie. Suma uriașă pe care au încasat-o fără să achite taxe

Andrew și Tristan Tate sunt acuzaţi că nu au plătit niciun ban către stat ca impozit pe încasări de 21 de milioane de lire sterline, bani obţinuți din afacerile lor online, informează dpa şi PA Media.

Maia Sandu acuză Rusia că duce
Maia Sandu acuză Rusia că duce "un război împotriva copiilor" din Ucraina. Lidera de la Chișinău, apel către Occident

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat, luni, atacul lansat de Rusia asupra unui spital pentru copii din Kiev. Aceasta a acuzat Kremlinul că duce un război împotriva celor mici.

Rusia, reacție categorică după rezultatele alegerilor din Franța:
Rusia, reacție categorică după rezultatele alegerilor din Franța: "Aceeaşi soartă îi aştepată pe toţi"

Kremlinul a anunţat, luni, că nu-şi face nici ”speranţe” şi nici ”iluzii” în privinţa unei în ultima vreme, având în vedere rezultatele alegerilor legislative anticipate din Franţa, informează AFP.

Recomandări
Surse: Guvernul amână OUG 84 privind testarea antidrog a șoferilor și promite investiții mari la INML
Surse: Guvernul amână OUG 84 privind testarea antidrog a șoferilor și promite investiții mari la INML

Surse guvernamentale au precizat pentru Știrile Pro TV că Guvernul va proroga ordonanța de urgență 84, prin care șoferii care refuză testarea rapidă pentru droguri rămân fără permis până când sunt gata analizele de sânge.  

Protestatarii, după „discuția” cu ministrul Boloș: Nu ne-a lăsat să vorbim. Au fost mulți, nu știm cine, că nu s-au prezentat
Protestatarii, după „discuția” cu ministrul Boloș: Nu ne-a lăsat să vorbim. Au fost mulți, nu știm cine, că nu s-au prezentat

Discuţiile de la Ministerul Finanţelor au fost total diferite faţă de ceea ce s-a întâmplat la Guvern, în condiţiile în care, în prima oră, nici măcar nu ni s-a permis să vorbim, a declarat, pentru AGERPRES, Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.

Anunțul făcut de TAROM după ce aproape toate cursele de luni au fost anulate. Măsura categorică luată în calcul de șefi
Anunțul făcut de TAROM după ce aproape toate cursele de luni au fost anulate. Măsura categorică luată în calcul de șefi

TAROM a anulat, inițial, zece curse, luni, după ce 29 de piloți și copiloți au anunțat subit că nu sunt apți de zbor. Au invocat motive de sănătate. Ulterior numărul curselor anulate a ajuns la 25, după-amiază.