GALERIE FOTO. Peste 200 de oameni au fost raniti in protestele de la Cairo. "Jos puterea militara!"
Peste 200 de persoane au fost ranite, sambata, in confruntarile de la Cairo care au izbucnit intre manifestanti si militarii care conduc tara. Egiptenii au declansat aceste proteste scandand "Jos puterea militara".
O mie de manifestanti au incercat sa mearga in fata Ministerului Apararii si sediului Consiliului Suprem al Fortelor Armate (CSFA), scandand "jos puterea militara".
Marsul lor a fost blocat de fortele armate, care a tras focuri de arma in aer pentru a incerca sa-i disperseze. In cursul serii, cele manifestantii s-au confruntat violent cu gruparea celor pro-armata, prin folosirea de pietre si cocteiluri Molotov. Militarii nu au intervenit.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Potrivit Ministerului Sanatatii, 231 de persoane au fost ranite, dintre care 39 au fost transportate la spital, iar altele au primit ingrijiri la locul incidentelor.
Vezi mai jos GALERIA FOTO cu incidentele din CAIRO!
In cursul evenimentelor, o persoana a luat microfonul unei moschei din apropiere pentru a face presiuni asupra armatei sa "protejeze manifestantii". Un oficial militar a dat asigurari la televiziunea de stat ca "fortele armate au reactionat cu retinere" in fata manifestantilor, care le-au "atacat aruncand cu pietre si sticle".
Manifestantii au parasit in final locul pentru a se intoarce in piata Tahrir, din centrul orasului, pe care o ocupa de 15 zile.
Cu cateva ore mai devreme, maresalul Hussein Tantawi, care conduce CSFA, a promis din nou ca va crea "stalpii unui stat democratic ce apara libertatea si drepturile cetatenilor sai". El a promis, intr-o alocutiune televizata, "alegeri parlamentare libere si corecte, o noua Constitutie si un presedinte ales de popor".
In pofida declaratiilor sale repetate in favoarea democratiei si a sprijinului popular de care a beneficiat in timpul revoltei din ianuarie si februarie, armata este din ce in ce mai criticata.
Manifestantii reproseaza armatei ritmul lent al reformelor anuntate, mentinerea practicilor represive mostenite de la fostul regim si prezenta partizanilor lui Hosni Mubarak in Guvern si administratie. CSFA a emis sambata un comunicat in care acuza "miscarea 6 aprilie", o organizatie de tineret, ca "divizeaza poporul si armata".
"Miscarea 6 aprilie", foarte activa pe retelele de socializare de pe Internet, a jucat un rol important in declansarea revoltei impotriva lui Mubarak la 25 ianuarie.