Gafele jenante comise de spionii ruși în ultimele săptămâni
Luna octombrie a fost una dintre cele mai jenante pentru serviciile de informaţii ruseşti, relatează The Guardian.
În doar 30 de zile, imagini şi informaţii despre potențiali agenţi ai Direcției Principale de Informații (GRU) au fost făcute publice, mai întâi de prim-ministrul britanic Theresa May, şi mai apoi de autorităţile olandeze.
Dar mai exact care au fost pistele utilizate de investigatori pentru identificarea și prinderea presupușilor agenți?
Unul dintre cei suspectaţi că ar fi spioni de către investigatorii olandezi a înregistrat mai multe vehicule la o adresă din nord-vestul Moscovei. Coincidenţă sau nu, era exact adresa centrului de pregătire al serviciului de informaţii din care se presupune că provine, în speţă GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse).
Mai mult decât atât, acelaşi presupus agent rus a înregistrat maşini şi la Academia Diplomatică-Militară a Ministerului Afacerilor Externe rus. Adică aceeaşi şcoală pe care a absolvit-o și Anatoliy Chepiga, unul dintre agenţii care ar fi luat parte la otrăvirea lui Sergei Skripal, din oraşul britanic Salisbury.
Aleksei Morenets, un alt presupus spion şi totodată şi hacker, şi-a făcut până şi un profil pe o reţea de socializare.
Iar un alt agent juca pentru o echipă de fotbal din Rusia denumită în mod sugestiv "echipa serviciilor de informaţii" - toţi membri echipei putând fi găsiţi și pe internet.
Recent, patru bărbaţi ruşi au fost reţinuţi de autorităţile olandeze, fiind suspectați că ar fi încercat să spargă sistemul informatic al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice şi că ar fi încercat să obţină şi informaţii legate de doborârea avionului Malaysia Airlines Flight 17, doborât deasupra Ucrainei în 2014.
Iar joi, Statele Unite a pus sub acuzare şapte membri ai GRU pentru presupuse încercări de a sparge sistemele informatice ale unor agenţii anti-doping, al FIFA, precum şi al companiei amercane de energie nucleară Westinghouse. Aceleași persoane au fost acuzate și de spălare de bani și de furt de identitate, printre altele.
Cu toate acestea, Federaţia Rusă a negat orice implicare în cazurile de atacuri cibernetice din Olanda. Marea Britanie, SUA şi Canada, precum şi în cazurile de otrăvire cu novichok a lui Serghei Skripal şi fiicei acestuia.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: The Guardian
Etichete: Rusia, Marea Britanie, Olanda, spioni, gru,
Dată publicare:
05-10-2018 20:35