Rusia, acuzată că a organizat atacuri cibernetice în Olanda și Marea Britanie, SUA şi Canada

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 05 Octombrie 2018 07:55
Categorie: Internaţional

Curg condamnările la adresa Rusiei, acuzată că stă în spatele unei serii de atacuri cibernetice în Occident. Uniunea Europeană a denunţat un "act agresiv", iar NATO a cerut Moscovei să abandoneze "comportamentul iresponsabil".

Olanda și Marea Britanie, apoi Statele Unite şi Canada au anunţat că au fost ţintele unor atacuri cibernetice, în care au fost implicaţi spioni ai Rusiei. Olanda a expulzat patru cetăţeni ruşi, iar Departamentul de Stat american a inculpat alţi şapte.

Secretarul General al NATO a transmis un avertisment fără echivoc Moscovei. Totul după ce a ieşit la iveală faptul că spionii ruşi au fost implicaţi în atacuri cibernetice de amploare în Marea Britanie, Olanda, Statele Unite, Canada şi Australia.

Jens Stoltenberg, Secretar General al NATO: "Rusia trebuie să pună capăt comportamentului iresponsabil, inclusiv folosirii forţei împotriva vecinilor săi, tentativelor de amestec în procesele electorale şi campaniilor masive de dezinformare. Drept răspuns, NATO va continua să-şi sporească măsurile de apărare şi de descurajare din domeniul cibernetic."

Olanda a anunţat că a expulzat patru cetăţeni ruşi - agenţi din cadrul serviciilor de informaţii militare din Rusia. Aceştia sunt suspectaţi că au încercat să pirateze reţeaua de computere a Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice.

Peter Wilson, ambasador britanic în Olanda: "Tentativa de piratare a rețelei a avut loc în aprilie, când Agenția ONU pentru combaterea armelor chimice efectua o anchetă pentru a verifica, în mod independent, concluziile anchetei din Marea Britanie privind folosirea unei toxine, considerată armă chimică, pentru otrăvitrea celor doi Skripal, în Salisbury."

Pe de altă parte, ambasadorul britanic în Olanda a declarat că agenţii ruşi ar fi încercat, de asemenea, să perturbe ancheta privind avionul doborât de o rachetă deasupra zonei controlată de separatiştii pro-rusi, în estul Ucrainei. Alte ţinte au fost o companie nucleară americană şi Agenţia Mondială Anti-Doping cu sediul la Montreal.

Anthony Glees, analist: "Din câte ne dăm seama, ce au făcut spionii ruşi la Salisbury în martie e parte a unui plan mult mai mare al Federaţiei Ruse de a speria NATO, pentru ca organizaţia să nu-i mai apere pe membrii noi. Mă refer aici la Ţările Baltice şi de statele din jurul Ucrainei."

Moscova a respins acuzaţiile spunând că este victima unei noi "campanii de propagandă" şi că Occidentul consideră că fiecare cetăţean rus cu telefon mobil este un spion.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Patru cetățeni ruși, expulzați din Olanda. Baza de date în care doreau să obțină acces
Patru cetățeni ruși, expulzați din Olanda. Baza de date în care doreau să obțină acces
VIDEO PROTVPLUS.RO
atac strasbourg, atentat, atac terorist, franta, Chérif Chekatt
Filmul atacului din Strasbourg. Autorul, încolțit de 2 ori, a fugit cu taxiul
Statuie romană din secolul I, descoperită într-o cutie de margarină
Femeie obligată să nască singură în închisoare. Unde erau asistentele
Un cuplu de 70 de ani, prins cu 10 kilograme de cocaină la bordul unui vas de croazieră
Ce ascundea de fapt un robot ”hi-tech”, prezentat ca o minune tehnologică
Mărturii despre atacatorul din Strasbourg. Ce a strigat în timpul atacului
roman Italia
Situația incredibilă în care a fost surprins un român, în Italia. Ce transporta cu mașina
Ofiţer SPP, găsit împuşcat în incinta unei baze ONU din Libia
Directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, eliberată pe cauţiune
Gestul de răzbunare al unui italian după ce s-a certat cu un român
Declarația de dragoste făcută de un român unui prezentator spaniol. VIDEO
Gestul incredibil al unui copil de 12 ani după ce îi moare cel mai bun prieten. CNN le-a prezentat povestea