Un oficial NATO a provocat furie la Kiev după ce a spus că Ucraina ar putea ceda teritorii Rusiei
Declarația unui responsabil NATO, potrivit căruia Ucraina ar putea ceda teritorii Rusiei, pentru a obține pacea și intrarea în Alianța Nord-Atlantică a provocat frustrare și furie la Kiev.
Că să calmeze spiritele, NATO a difuzat ulterior un comunicat, în care insistă că-și menține angajamentul legat de integritatea teritorială a Ucrainei.
Imagini filmate în regiunea Zaporojie arată fuga rușilor din zona satului Urojaine, una dintre redutele fortificate de ruși pentru a apăra drumul către Mariupol.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Unii dintre invadatori au încercat să se retragă din sat pe jos, de-a lungul șoselei T0518, ultima pe care armata rusă o mai controla în zona. Sunt însă atacați de ucraineni cu muniții cu dispersie.
Trupele Kievului trebuie să cucerească nu doar Urojaine, ci și satul Heorhivka, la 16 km spre sud, pentru a-și atinge obiectivele, recuperarea orașului Mariupol și tăierea coridorului terestru controlat de ruși spre Crimeea.
Se crede că armata ucraineană a concentrat acolo unele dintre cele mai bune trupe ale sale, patru brigăzi de pușcăși marini, un regiment de trupe aeropurtate și o brigadă de infanterie motorizată.
Kievul nu renunță la hotărârea de a-și recupera toate teritoriile controlate acum de rusi, iar declarația făcută de șeful de cabinet al secretarului general al NATO pentru presa norvegiană a stârnit reacții vehemente în Ucraina.
„Acum întrebarea este despre cât reușește Ucraina să recupereze. Nu spun că trebuie să cedeze teritorii. Dar asta ar putea fi o soluție”, a spus Stian Jenssen.
Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Zelenski, a respins categoric sugestia lui Jenssen drept „ridicolă și inacceptabila”.
„Să renunți la teritorii în schimbul intrării în NATO? Asta înseamnă a alege în mod deliberat înfrângerea democrației, a încuraja un criminal global, a păstra regimul rus, a distruge dreptul internațional și a transmite războiul altor generații”, a scris Podoliak.
Pentru a aplana tensiunile, un purtător de cuvânt al NATO a subliniat că Alianța va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar.
Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Kiev a difuzat imagini de la cel mai recent atac asupra podului Kerci, care leagă Rusia continentală de Crimeea ocupată.
Vedem cum, pe 17 iulie, o dronă marină încărcată cu aproape o tonă de explozibil se apropia de țintă. Imaginile se opresc la momentul deflagrației, care a avariat considerabil structura și a ucis doi civili.
Dronele marine au vizat, de asemenea, un vas rus de desant și un petrolier. Serviciile de securitate ucrainene spun că vor urma și alte atacuri, cel puțin de aceeași anvergură.
Vasil Maliuk, șeful SBU: „Aceste drone sunt produse într-o unitate din subteran. Pregătim operațiuni noi și interesante inclusiv în apele Mării Negre. Vă promit că va fi interesant, în special pentru inamicii noștri.”