Sute de romani se tem de boala care pare sa fi scapat de sub control. Ebola a ucis 729 de oameni
Sute de romani stau cu teama in suflet din cauza epidemiei de Ebola, care face ravagii in trei tari africane. Ai nostri muncesc in industria petroliera, constructii civile si energie si stiu ca teribila boala pare sa fi scapat de sub control.
De altfel, joi, in Sierra Leone a fost declarata stare de urgenta, iar in Liberia toate scolile s-au inchis, la fel si cateva dintre frontierele tarii.
Multi dintre ei nostri sunt casatoriti cu localnice. Altii insa au contracte de munca cu diferite companii occidentale. Majoritatea se afla in Guineea, Sierra Leone si Liberia unde sunt cele mai mari probleme. Oamenii tin in permanenta legatura cu ambasada noastra din Nigeria.
In plin focar, autoritatile sanitare continua sa anunte noi imbolnaviri si decese. Din peste 1.300 de suferinzi, 729 s-au stins. 57 numai in ultimele patru zile.
Doi voluntari americani din Corpul Pacii care au intrat in contact cu virusul au fost izolati si sunt tinuti sub observatie De altfel, reprezentantii acestei organizatii au anuntat ca isi retrag sute de reprezentanti din cele trei tari.
Medicii din aceste zone ii controleaza pe toti cei care pleaca sau vin cu avionul. Centrul american pentru controlul si preventia bolilor a adus "capsule" speciale pentru transportul celor infectati catre SUA.
Ebola a fost descoperita acum 38 de ani. Profesorul Heymann, care a facut parte din echipa de savanti, spune ca boala a pornit atunci de la un director de scoala care s-a infectat, cel mai probabil, dupa ce a taiat un animal pe care-l cumparase de la piata.
"A fost tratat ambulatoriu, pentru hemoragie nazala si dizenterie, cu o injectie. Acolo erau numai patru ace si seringi in toata sectia, care nu erau sterilizate intre folosiri si, in plus, erau utilizate si la maternitate", a dezvaluit David Heymann, de la Facultatea de Igiena si Medicina Tropicala din Londra.
De atunci s-au inregistrat alte zece epidemii, care au facut doua mii de victime. De-a lungul timpului, simptomele au ramas aceleasi, "discrete", insa atunci cand virusul loveste, o face rapid si mortal. La patru decenii de la aparitia bolii, nu exista inca un tratament.