Spitalele din Romania au fost puse in garda in contextul epidemiei de EBOLA din Africa. Cum se transmite boala
Toate spitalele Romaniei au fost puse in garda. Ebola, una dintre cele mai terifiante boli face ravagii. Epidemia de Ebola din Africa de vest se agraveaza si risca sa afecteze si alte tari.
19:00 Toti cei care s-au intors sau au in plan sa mearga pe continetul negru in aceasta perioada de vacanta, sunt sfatuiti sa fie extrem de precauti sau mai bine sa renunte. Exista temeri ca transportul aerian international ar putea raspandi virusul Ebola, precum un incendiu de padure.
Cea mai dura epidemie de Ebola din istorie, asa e considerata cea de acum din Africa, dupa ce 672 de oameni au murit si inca 529 sunt in prezent bolnavi. Printre ei si doi americani, dintre care unul este medic. Comunitatea internationala a trimis deja ajutoare in regiune.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ebola este extrem de contagioasa, este foarte periculoasa. In mod normal, boala are o rata de mortalitate de 90%. Acum, in LIberia, rata mortalitatii e de 58%", a spus Ken Isaacs, Samaritan's Purse Charity.
Romania nu are linii aeriene directe cu Africa de Vest, ca urmare pasagerii din aceste directii ajung pe alte aeroporturi unde se efectueaza deja monitorizari. Chiar si asa, catre politia de frontiera au fost transmise informari despre semnele bolii pentru cresterea gradului de vigilenta.
Epidemia de Ebola din Africa se agraveaza
Epidemia de Ebola din Africa de vest se agraveaza si risca sa afecteze si alte tari, a avertizat directorul de operatiuni al organizatiei Medecins sans frontieres (MSF), Bart Janssens, intr-un interviu publicat miercuri de Libre Belgique.
"Aceasta epidemie este fara precedent, absolut in afara controlului, iar situatia nu face decat sa se agraveze, in conditiile in care se extinde, in special in Liberia si Sierra Leone, cu focare foarte importante", a declarat acesta, relateaza AFP, citat de Mediafax. "Suntem extrem de ingrijorati de turnura pe care o ia situatia in special in aceste doua tari", a subliniat el. "Daca situatia nu se amelioreaza rapid, exista un risc real ca noi tari sa fie afectate", a avertizat Janssens.
"Nu este exclus, dar este dificil de prevazut, pentru ca nu ne-am confruntat niciodata cu o asemenea epidemie", a insistat el, adaugand ca "lipseste o viziune de ansamblu pentru a intelege unde se situeaza principalele probleme, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Guvernele trebuie sa mobilizeze si sa organizeze mai multe mijloace pentru a duce eforturile si capacitatea la nivelul necesar pentru a incepe sa controlam aceasta epidemie", a conchis directorul de operatiuni al organizatiei Medecins sans frontieres (MSF), Bart Janssens.
Epidemia de Ebola, care dureaza de la inceputul anului, a izbucnit in Guineea, dupa care s-a extins in Liberia si apoi in Sierra Leone, trei tari care, pe 23 iulie 2014, inregistrau in total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilant prezentat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Virusul Ebola poarta numele raului Ebola, din Congo, unde, in 1976, au fost descoperite primele cazuri si se transmite prin contact direct cu sangele, lichidele biologice sau tesuturile persoanei infectate. Febra hemoragica pe care o provoaca se manifesta prin hemoragie, voma si diaree. Rata mortalitatii bolii este cuprinsa intre 25 si 90% in cazul oamenilor si nu exista un vaccin omologat impotriva ei.
Sursa: Mediafax
Etichete: epidemie, masuri, simptome, ebola, tratamente,
Dată publicare:
30-07-2014 14:35