Fratii Kaczynski, "teribilii" care au condus Polonia
Presa internationala i-a numit de-a lungul timpului pe fratii Kaczynski, "incapatanatii", "teribilistii", pentru ca au provocat deseori conflicte atat pe scena politica din Polonia, cat si din Uniunea Europeana.
Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui, era des criticat de opozantii sai, care il comparau adeseori cu premierul rus Vladimir Putin. Subestimat si marginalizat in anii '90, Jaroslaw Kaczynski(58 de ani), a fost o forta politica ce nu putea fi neglijata.
La varsta de 12 ani, in 1962, el a turnat impreuna cu fratele sau un film de succes intitulat "Povestea a doi mici derbedei care au cucerit lumea".
In 2005, cei doi frati si-au indeplinit visul, castigand atat alegerile prezidentiale, cat si pe cele legislative, cu partidul lor Dreptate si Justitie (PIS), infiintat cu patru ani in urma.
Dupa aceea, Jaroslaw a provocat crize in coalitia aflata la putere. El si-a incalcat si promisiunile facute opiniei publice de a nu ocupa impreuna cu fratele sau principalele doua functii din stat, atunci cand a devenit prim-ministru, in iulie 2006.
Eurosceptici, fratii Kaczynski au amanat pe termen nelimitat perspectiva aderarii la zona euro.
In cadrul UE, ei au dat nastere la nenumarate frictiuni. Au blocat negocierile dintre UE si Rusia pentru un acord economic. La summitul din iunie 2009 si-au exasperat toti partenerii opunandu-se noului tratat al Uniunii.
Chiar si dupa ce Jaroslaw a fost nevoit sa demisioneze din functia de premier, Lech a amenintat mult timp ca nu va semna Tratatul de la Lisabona si asta pentru ca nu voia sa accepte ca suveranitatea tarii sale sa fie diminuata din cauza atributiilor extinse ale organismelor Uniunii Europene.
Jaroslaw Kaczynski era neinsurat, iar pana la mutarea sa recenta in resedinta premierilor polonezi, locuia impreuna cu mama sa.
Jaroslaw nu avea nici permis de conducere, nici cont in banca. Fratele sau Lech era casatorit, tatal unei fete si bunicul a doi nepoti.