Franța „Stinge Lumina” noaptea. Un grup de pasionați de parkour au dat startul acestei inițiative
Unul dintre cele mai cunoscute sporturi urbane, parkour, a luat naștere pe străzile Franței. Acum, tinerii practicanți vin în ajutorul statului francez și se cațără pe clădiri ca să ajute la economisirea energiei electrice, în vreme de criză.
Un grup de pasionați ai sportului au început să stingă becurile lăsate aprinse pe timpul nopții în capitala franceză, iar inițiativa lor s-a răspândit rapid în alte orașe.
În timpul zilei, tinerii parizieni se distrează alergând și sărind peste obstacole, de-a lungul și de-a latul capitalei franceze. În timpul nopții, își folosesc îndemânarea în acest sport ciudat numit „parkour”, ca să stingă luminile exterioare și siglele luminoase ale magazinelor.
Kevin Ha, liderul grupului: „Să vedem acele lumini care stau aprinse toată noaptea e o absurditate, într-o lume cu resurse limitate, așa că cea mai bună cale de a economisi energie e să consumăm mai puțin”.
Așa-numita mișcare „Stinge Lumina” a început în urmă cu aproximativ doi ani. A câștigat popularitate și s-a răspândit dincolo de Paris, în orașe ca Marsilia, Rennes sau Dijon. Tinerii spun că nu fac decât să urmeze o lege mai veche, care precizează că luminile magazinelor trebuie stinse între orele 1 și 6 dimineața, iar amenda e de până la 1.600 de euro. Grupul reușește să stingă aproximativ 60 de lumini în fiecare noapte.
Kevin Ha, liderul grupului: „Întrebarea e ce putem lăsa noi pentru generațiile următoare. Putem să le transmitem un mesaj mai amplu și să le spunem să aibă grijă. Toată lumea trebuie să se implice în mișcarea noastră, dacă vrem să aibă impact”.
Din cauza crizei energetice europene, acțiunile tinerilor acrobați au atras atenția publicului francez. Guvernul de la Paris a cerut deja cetățenilor să strângă cureaua în această iarnă.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Nu vă temeți de vremurile în care trăim. Sunt vremuri dure, nu știu ce se va întâmpla în următoarele câteva săptămâni, așa că trebuie să fim pregătiți pentru orice. Dar suntem o națiune puternică, am ajuns în acest punct. În momente ca acestea, cei mai curajoși câștigă”.
În multe orașe europene, luminile de sărbătoare nu vor străluci la fel de puternic în acest an, pentru că autoritățile locale promit să trimită un mesaj de solidaritate cu cei care simt acut inflația și creșterea prețurilor la energie.
Saskya Vandoorne, corespondent: „Atunci când oamenii se gândesc la lumini de Crăciun în Paris, își imaginează bulevardul Champs Elysee. Anul acesta, însă, într-o încercare de a economisi energie, beculețele înfășurate în jurul celor 400 de copaci vor fi stinse câte două ore, în fiecare zi”.
Dan Lert, viceprimarul Parisului: „Scopul nostru e să reducem consumul cu 10% în această iarnă și vom lua câteva măsuri ca să obținem asta. Vom coborî temperaturile din școli, din instituțiile locale, din gimnazii și din colegii cu un grad. Vom coborî, în același timp, și temperaturile din piscinele care aparțin primăriei”.
În ciuda acestor măsuri de economisire a energiei, există încă pericolul apariției unor pene de curent în Paris.