"Esti francez" - cea mai mare jignire pentru un american. De unde a pornit ura si pana unde se merge

15-12-2011 07:57

A vorbi o limba straina e considerat un atu peste tot in lume. Nu insa si in Statele Unite, daca limba in chestiune este cea a lui Voltaire.

 

Americanii nu-i inghit nici acum pe francezi, pentru ca s-au opus razboiului din Irak. Mai mult, daca vor sa spuna despre cineva ca e snob sau arogant, spun ca e francez. Iar stereotipul e exploatat din plin in politica americana.

O organizatie democrata a dezgropat acest spot vechi de zece ani, in care unul dintre republicanii care si-ar dori sa candideze la Casa Alba vorbeste in franceza.

Scopul? Sa-l faca pe Romney antipatic in randul alegatorilor. Pentru ca orice asociere cu Franta e curata otrava pe scena politica americana.

In 2003, pana si cartofii prajiti de la bufetul Congresului si-au schimbat numele din ''french fries'' in ''liberty fries''.

Iar in 2004, republicanii l-au acuzat pe John Kerry, candidatul democrat la Casa Alba, ca arata ca un francez. Adica... snob si efeminat.

In ceea ce-l priveste pe Romney, acesta nu s-a jenat sa discute in franceza cu un frizer canadian, saptamana trecuta. Republicanul a invatat limba lui Voltaire in tinerete, cand s-a dus in Franta ca misionar mormon.

Un jurnalist francez de la Washington crede ca aceasta situatie s-a perpetuat pentru ca francezilor nu prea le pasa de felul in care sunt priviti.

Tags: sua, franta,


VIDEO PROTVPLUS.RO