Cosmar pentru francezi: 51 de meciuri, 24 de echipe si milioane de suporteri de aparat. Cum functioneaza aplicatia SAIP
Ministerul francez de interne a lansat miercuri o aplicatie pentru telefoanele mobile, prin care utilizatorii sunt informati instantaneu cu privire la eventuale atacuri teroriste si la felul in care ar trebui sa reactioneze intr-o astfel de situatie.
Deloc intamplator, aplicatia devine disponibila, exact cand in Franta incep sa ajunga turistii microbisti pentru UEFA EURO 2016. Asta, in paralel cu masuri de securitate, fara precedent.
Presedintele Hollande stie ca 100% securitate si zero atentate nu poate nimeni pe lumea asta sa garanteze. Si totusi, 100.000 de politisti, jandarmi, oameni si serviciilor secrete, dar si agenti particulari sunt deja in alerta maxima. 51 de meciuri de pazit, 24 de echipe de aparat, dar si milioane de suporteri. Pe scurt, un cosmar logistic, cu toata inchiderea spatiului aerian si arme anti-drone in zonele sensibile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deocamdata se simuleaza intens diverse scenarii. Zona suporterilor din Lyon, 25 iunie 2016, in asteptarea unui meci din optimile de finala. In multimea care astepta sa intre pe stadion, un kamikaze detoneaza o centura cu explozibil.
Compliciii teroristului trag rafale de gloante in multime. Bilant: 10 morti si o miscare de panica. In acest scenariu - catastrofa a fost testata aplicatia SAIP.
"N-ar fi rau sa va instalati gratuit SAIP - Sistemul de alerta si informare a populatiei. Cu aplicatia, primiti alerte in cazul unei suspiciuni de atentat in zona in care va aflati. Dupa primul avertisment, utilizatorul primeste si sfaturi. Ce sa faca, cum si unde sa se duca, iar daca teroristii sunt in zona, telefonul vibreaza, pentru a nu atrage atentia. Ecranul meu e verde, pentru ca aplicatia ma localizeaza in Romania” a relatat Catalin Radu Tanase.
Aplicatia nu este utila doar in cazul unor atentate cu bomba.
Yann Rouchier, responsabil politie: "O petarda aruncata de cineva care pur si simplu vrea sa-i sperie pe oameni - poate crea o busculada dificil de controlat intr-un spatiu inchis".
Sunt insa destui - deopotriva localnici si turisti - care declara ca nu se simt in siguranta pe strazile din Paris.
Turist: "In aceste vremuri, dupa atatea atentate, e periculos sa se adune multa lume la un loc. "
Localnic: “Nu prea-mi vine sa vad meciurile la Champ de Mars. Nu sunt deloc convins de eficienta masurilor de securitate luate. Ni se tot spune ca totul e sigur, dar nu vad dovezi. Inca suntem sub impresia atacurilor din 13 noiembrie.”
Localnic: "Ma asteptam sa fie mai multa securitate. Cred ca este prea liniste. "
UEFA EURO 2016 incepe vineri cu meciul Romania-Franta de la ora 22:00 in direct la ProTV. Meciul este precedat de o editie speciala Stirilor ProTV: ''Toata Romania vede Romania''.
Sursa: News.ro
Etichete: Franta, fotbal, securitate, terorism, Stade de France, UEFA Euro 2016,
Dată publicare:
08-06-2016 10:42