Franța Iluminismului și a drepturilor omului ar putea deveni țara extremei-drepte. „E de neconceput”
Franța freamătă în așteptarea celui de-al doilea tur al alegerilor legislative, după ce prima rundă a fost câștigată de extrema-dreaptă, urmată de extrema-stângă.
Totul depinde de alianțele pe care le fac politicienii în aceste zile, care ar putea împiedica Reunirea Națională să obțină majoritatea absolută.
Liderii extremei drepte spun răspicat că nu vor încerca să formeze un guvern dacă nu vor avea majoritate absolută în noul legislativ.
Marine Le Pen: ”Este clar că nu putem accepta să intrăm la guvernare dacă nu putem acționa. Ar fi cea mai mare trădare față de alegătorii noștri”.
Jordan Bardella: ”Ambiția mea este majoritatea absolută. Și sunt singurul capabil nu doar să-l înving pe domnul Melenchon (extrema-stângă), ci și să abordez în mod substanțial grijile de zi cu zi ale francezilor: puterea de cumpărare, securitatea și imigrația. Astea sunt obsesiile mele”.
Reunirea Națională - formațiune populistă, euro-sceptică și anti-imigrație - a câştigat primul tur. Totuși, este puţin probabil să poată forma o majoritate absolută, având în vedere scrutinul majoritar, în două tururi, în fiecare dintre cele 577 de circumscripţii electorale.
Sandrine Rousseau, ecologist: ”Fac apel la toți francezii să aibă grijă de democrația noastră, care nu o duce deloc bine. Ne confruntăm cu o „trumpizare" a democrației franceze".
Olivier Faure, lider Partidul Socialist: ”Imaginați-vă că Franța, țara drepturilor omului, țara Iluminismului, devine dintr-odată un stat de extremaădreaptă. E de neconceput".
Sistemul electoral permite partidelor să formeze coaliţii în turul al doilea ca să-şi susţină reciproc candidaţii mai bine plasaţi - doar pentru a izola extrema dreaptă.
Ce opțiuni are președintele Macron
Însă, nu toți candidații de centru sunt dispuși să facă un pas în spate în favoarea rivalilor din Noul Front Popular, alianța care include și extrema stângă, Franța Nesupusă, a lui Jean-Luc Melenchon.
Lisa Thomas-Darbois, analist Institutul Montaigne: ”Noul Front Popular își întemeiază programul pe taxe, pe un sistem de impozitare cu totul deconectat de ceea ce poate absorbi societatea. În condițiile unor cheltuieli publice colosale, Noul Front Popular propune soluția supra-taxării miliardarilor. În Franța, sunt vreo 40 de miliardari, cu alte cuvinte vor să-și finanțeze programul pe seama câtorva zeci de oameni, ceea s-ar putea de altfel să fie neconstituțional”.
În condițiile în care niciun partid nu va obține majoritatea absolută, președintele Macron ar trebui să ofere postul de premier principalului grup parlamentar, cel mai probabil Reunirea Națională, condusă de Marine le Pen și Jordan Bardella.
Cum, însă, Constituția nu-l obligă pe șeful statului să facă asta, teoretic, Macron poate încerca fie un guvern minoritar, fie chiar un cabinet de tehnocrați.