Eșec drastic pentru Macron în primul tur al alegerilor parlamentare anticipate din Franța. "Poporul a șters blocul Macronist"
Peste 49 de milioane de alegători au fost chemați ieri la urne, în Franța, pentru alegerile parlamentare anticipate.
Potrivit rezultatelor parțiale publicate după primul tur al scrutinului, francezii au decis să predea țara partidului de extremă-dreapta, prietenos cu Moscova, dar nu și cu Uniunea Europeană ori NATO.
Astfel, "Reuniunea Națională" a lui Marine Le Pen și-a adjudecat 33% dintre voturi, urmată de blocul de stânga „Noul Front Popular”, cu 28 de procente.
Coaliția prezidențială este abia pe locul al treilea, in condițiile unei prezențe la urne de aproape 70%.
Marine Le Pen: "Dragii mei compatrioți, democrația a vorbit, iar poporul francez a ales să așeze Reuniunea Națională și pe aliații săi în fruntea clasamentului și a șters, practic, blocul Macronist".
Așa cum era de așteptat, după cum indicau sondajele din ultimele săptămâni, partidul de extremă-dreapta s-a impus în primul tur al alegerilor parlamentare anticipate.
Imediat după anunțarea exit-pollurilor, mii de francezi au ieși în stradă la Paris. La fel ca înainte de acest scrutin, oamenii au vrut să-și arate mâhnirea față de avansul fulminant al extremei dreapta.
Cynthia: "După cum mă așteptam, ne îndreptăm spre extremă (dreapta), iar oamenii nu înțeleg că acest lucru ne va afecta mulți ani de acum încolo. Este o Franță a urii care crește, nu o Franță a solidarității".
Thomas: "Sunt foarte îngrijorat, am mulți prieteni cu dublă cetățenie, iar când auzim toate măsurile rasiste promise, pare că ne îndreptăm spre Regimul de la Vichy, când se vorbea despre o anti-Franța. Ne duc înapoi în vremurile războiului, nu mai am cuvinte...".
Însă majoritatea a ales. Iar câștigătorii au și început încă de aseară lupta pentru turul al doilea.
Jordan Bardella, liderul partidului de extremă-dreapta Adunarea Națională: "Coaliția de stânga propune deschis în programul său dezarmarea poliției, deschiderea porților pentru imigrați, desființarea luptei împotriva ocupanților ilegali precum și a luptei împotriva separatismului islamist. Domnul Melenchon și prietenii săi reprezintă un pericol existențial pentru națiunea noastră".
Pentru a forma guvernul, Reuniunea Națională are nevoie de o majoritate absolută de 289 de locuri în Parlament. Marjoritate pe care va încerca să și-o asigure duminică, în al doilea tur.
Iar ca acest scenariu să fie cât mai puțin proabil, alianța stângii și blocul centrist al lui Emmanuel Macron ar trebui să colaboreze. Dar, spun analiștii, un astfel de pact se arată greu de realizat.
Jean Luc Melenchon, liderul stângii radicale: "Într-o oarecare măsură este foarte posibilă o competiție în trei. Dar, conform principiilor și pozițiilor noastre consecvente de la toate alegerile anterioare, nicăieri și niciodată nu vom permite Reuniunii Naționale să câștige. Drept urmare, în cazul în care ei ar ieșit în frunte, iar noi pe locul al treilea, noi ne vom retrage candidatura".
Între timp, analiștii se tem că tensiunile politice vor zdruncina a șaptea cea mai mare economie a lumii. Iar programul generos de subvenții promis de extrema-dreapta riscă să îngroape țara și mai mult în datorii.
Lisa Thomas-Darbois, analist în cadrul Institutului Montaigne: "Bardella dorește foarte mult să renegocieze multe chestiuni, bugetul Franței, directivele privind impozitarea, TVA-ul, imigrația și azilul. Este o intenție clară de a asuma nu neapărat un Frexit (ieșirea Franței din UE), dar, oricum, o mult mai mare independență față de UE".
Sursa: Pro TV
Etichete: emmanuel macron, Franta, alegeri, marine le pen,
Dată publicare:
01-07-2024 08:22