Candidații la alegerile din Franța au început să se retragă, în încercarea de a bloca extrema dreaptă
Alegătorii din Franța așteaptă să vadă lista completă pentru al doilea tur al alegerilor parlamentare, în timp ce zeci de candidați se retrag din cursa electorală, pentru a ajuta la înfrângerea Adunării Naționale (RN) de extremă dreaptă.
Partidele au timp până marți seară să înregistreze candidații pentru scrutinul de duminică, 7 iulie, notează BBC.
Abia atunci va fi clar câți oameni de stânga și de centru au abandonat cursa în speranța unificării votului anti-RN.
Primul tur de duminica trecută s-a soldat cu o mare victorie pentru partidul lui Marine Le Pen, care - împreună cu aliații săi - a obținut aproximativ 33% din voturi.
O alianță de stânga s-a clasat pe locul al doilea, iar centriștii președintelui Emmanuel Macron pe locul al treilea.
Însă șansele doamnei Le Pen de a obține o majoritate absolută în Adunarea Națională cu 577 de locuri au fost diminuate de tacticile de blocare ale rivalilor partidului său. În mai mult de jumătate din circumscripții - în jur de 300 - trei candidați s-au calificat din primul tur de scrutin (aproape peste tot au fost doar doi).
Dacă în aceste circumscripții unul dintre cei doi candidați din afara RN se retrage, cresc șansele ca candidatul RN să fie învins. Până marți la prânz, aproximativ 200 de candidați de stânga și de centru ar fi făcut acest pas.
Partidul de stânga Noul Front Popular (NPF) - care cuprinde de la social-democrați de centru-stânga la anticapitaliști de extremă-stânga - a dat instrucțiuni tuturor candidaților săi de pe locul al treilea să se retragă și să lase un centrist să ia votul anti-RN.
Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, președintele RN și candidat la funcția de prim-ministru, a condamnat aceste aranjamente ca fiind rodul unei "alianțe a dezonoarei" între partide care, până în prezent, s-au învrăjbit reciproc.
Instrucțiunile pentru candidații din blocul centrist al lui Macron au fost mai ambigue decât cele ale NPF.
Deși Macron însuși și prim-ministrul Gabriel Attal au făcut apel la "niciun vot pentru RN", unii din tabăra sa consideră că componenta sa de extremă stânga face ca NPF să fie la fel de neplăcut.
Personalități de rang înalt precum ministrul de finanțe Bruno Le Maire și fostul prim-ministru Edouard Philippe - ambii provenind inițial din centrul-dreapta - refuză să dea instrucțiuni de a vota sistematic împotriva RN.
Persoane din interiorul RN au declarat pentru ziarul Le Figaro că tactica adversarilor săi nu îi deranjează.
"Dimpotrivă, este o veste bună. Mesajul general pe care îl transmit este că întregul sistem este împotriva noastră... Este o altă mare înscenare, iar alegătorii noștri s-au săturat de ea", a declarat unul dintre aceștia.
Liderii RN au declarat că nu vor încerca să formeze un guvern decât dacă vor obține o majoritate absolută în parlament în urma votului de duminică. Ei spun că nu vor să li se dea aparența puterii, dacă în realitate nu pot adopta legi.
Cu toate acestea, marți, Marine Le Pen a nuanțat această afirmație, spunând că o majoritate mai mică ar fi suficientă - dacă nu se situează prea departe de pragul de 289 de membri.
Vorbind la radioul francez, ea a spus că obținerea a aproximativ 270 de deputați ar permite partidului său să deschidă discuții cu deputați individuali din alte grupuri, în speranța de a-i convinge să ajungă la un acord.
"Le vom spune: 'Sunteți pregătiți să participați cu noi la o nouă majoritate? Sunteți pregătiți să votați o moțiune de cenzură? Sunteți pregătiți să votați pentru buget?"", a spus ea.
Ea a citat ca posibile ținte deputați independenți de dreapta și de stânga, precum și o parte a partidului conservator Republicanii, care a obținut 10% din voturi duminică. Dacă RN câștigă o majoritate absolută duminică, Bardella ar fi rugat de președintele Macron să formeze un guvern - și atunci ar începe o perioadă tensionată de "coabitare" între doi dușmani politici.