Franta avertizeaza Marea Britanie in cazul in care va iesi din UE. Cum s-ar putea muta "Jungla din Calais" in Anglia
Daca Marea Britanie va vota la referendumul din iunie pentru iesirea din Uniunea Europeana, atunci Franta le va permite imigrantilor sa treaca in Regatul Unit prin eliminarea controalelor la frontiera.
Totodata, va deschide larg usa pentru bancherii care vor sa paraseasca centrul financiar londonez, a declarat ministrul francez al economiei, Emmanuel Macron, potrivit Reuters.
"In ziua in care aceasta relatie se va lamuri, imigrantii nu se vor mai afla la Calais, iar pasaportul financiar va functiona mai putin bine", a afirmat Macron pentru Financial Times inaintea unui summit Marea Britanie-UE pe probleme de Securitate, dupa cum relateaza Agerpres.
El a adaugat ca ar putea aparea totodata obstacole in comertul bilateral, in timp ce acordul care permite Marii Britanii sa desfasoare controale la frontiera pentru a-i retine pe imigrantii nedoriti de partea franceza a Canalul Manecii ar putea disparea.
Facand aluzie la invitatia premierului britanic David Cameron catre companiile franceze sa se relocheze de partea cealalta a Canalului atunci cand Franta a majorat taxele in 2012, Macron a spus: "Daca ar fi sa judec ca cei care intind covoare rosii, as spune ca am putea avea si noi unele repatrieri din City-ul londonez".
El a mai declarat ca, in cazul unui vot in favoarea iesirii Marii Britanii din UE, "energia colectiva ar fi folosita pentru a desface actualele legaturi, si nu pentru crearea unora noi".
Pe de alta parte, ministrul francez al afacerilor europene, Harlem Désir, a afirmat ca ajutorul financiar al Marii Britanii pentru Franta in criza imigrantilor "va creste cu circa 20 de milioane de euro".
Contributia Marii Britanii la gestionarea crizei este in prezent "de peste 60 de milioane de euro (...), dar vor fi oferite inca circa 20 de milioane", a anuntat Harlem Désir la RFI, potrivit AFP.
Acest ajutor va contribui "la securizarea zonei de acces in tunel si a zonei portului Calais", precum si la consolidarea "luptei impotriva retelelor de traficanti", a adaugat el.
Intrebat la randul sau despre consecintele unei eventuale iesiri a Marii Britanii din UE, Harlem Désir a subliniat ca acordurile privind controlul imigratiei intre cele doua tari sunt intelegeri "bilaterale".
"Acordurile de la Touquet sunt acorduri bilaterale. Prin urmare, nu este vorba de santaj, nici de amenintare, insa este adevarat ca noi cooperam mai usor in calitate de state membre ale UE decat daca Marea Britanie nu ar mai face parte (din blocul comunitar), deoarece, de exemplu, lucram de asemenea cu instrumente europene comune precum Europol sau sistemul informatic Schengen. Si chiar daca Marea Britanie nu este membra a Schengen, ea coopereaza prin aceste sisteme si prin alte metode de schimburi de informatii", a spus el.
Sursa: Agerpres
Etichete: Marea Britanie, migranti, Franta, londra, graniță, brexit, bancheri, city,
Dată publicare:
03-03-2016 12:39