Franta a prezentat dovezi care incrimineaza regimul de la Damasc pentru atacul chimic cu 87 de morti
Seful diplomatiei franceze Jean-Marc Ayrault a prezentat miercuri un raport al serviciilor de informatii franceze care incrimineaza regimul de la Damasc in atacul cu gaz sarin asupra localitatii Khan Sheikhoun (nord-vest) de pe 4 aprilie, potrivit AFP.
”Recursul la sarin nu ridica vreo indoiala. Responsabilitatea regimului sirian nu ridica nici ea vreo indoiala, avand in vedere procedeul de fabricare a sarinului utilizat”, a declarat Ayrault la finalul unui Consiliu al Apararii, in care el a prezentat acest raport al serviciilor de informatii franceze.
Acest raport, realizat pe baza prelevarilor si analizelor efectuate de serviciile franceze, permite sa se stabileasca ”din sursa sigura, ca procedeul de fabricare al sarinului prelevat este tipic metodei dezvoltate in laboratoarele siriene. Aceasta metoda poarta semnatura regimului si este ceea ce ne permite sa stabilim responsabilitatea sa in acest atac”, a spus ministrul francez.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Atacul comis pe 4 aprilie asupra localitatii Khan Sheikhoun, intr-o zona rebela, s-a soldat cu 87 de morti - inclusiv 31 de copii - si a antrenat atacuri ca represalii americane pe 7 aprilie asupra unei baze aeriene a regimului de la Damasc.
Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a conchis pe 19 aprilie ca utilizarea de sarin in atacul de la Khan Sheikhoun este ”irefutabila”. Statele Unite, Marea Britanie, Turcia si Franta au ajuns la aceleasi concluzii.
Insa Parisul, care a transmis raportul partenerilor sai, conchide ca este responsabilitatea regimului, bazandu-se pe modul de fabricare a gazului sarin utilizat si comparandu-l cu prelevari de la un atac din 2013, imputat regimului, la Saraqeb (nord-vest).
Franta a recuperat o piesa de munitie neexplodata dupa acest atac si i-a analizat continutul, declara o sursa diplomatica.
”Suntem in masura sa confirmam ca sarinul folosit pe 4 aprilie este acelasi sarin folosit intr-un atac la Saraqeb pe 29 aprilie 2013”, a declarat Ayrault.
In ambele cazuri s-a gasit hexamin, un stabilizator.
”Acest procedeu de fabricare este cel dezvoltat de CERS pentru regim”, se arata in rezumatul raportului, care contine elemente declasificate.
Centrul de Cercetare si Studii stiintifice din Siria (CERS) se afla in vizorul tarilor occidentale, care acuza Damascul ca nu si-a distrus integral arsenalul chimic, asa cum este obligat sa faca de acordul ruso-american din 2013.
Secretarul american al Apararii James Mattis a apreciat vineri ca nu exista ”vreo indoiala” ca regimul a pastrat armament chimic.
Statele Unite au anuntat luni sanctiuni impotriva celor 271 de oameni de stiinta de la CERS.