Xi Jinping, desemnat presedinte al Chinei de catre Parlament

Xi Jinping

Parlamentul chinez l-a ales joi pe Xi Jinping presedinte al Republicii, o formalitate pentru un nou lider al Partidului Comunist Chinez (PCC), ce incheie tranzitia inceputa in noiembrie la conducerea celei de a doua puteri mondiale, relateaza AFP.

"Anunt acum ca tovarasul Xi Jinping este ales presedinte al Republicii Populare China", a declarat Liu Yunshan, un oficial de rang inalt din cadrul PCC, ce prezida sedinta Adunarii Nationale Populare (ANP, Parlament), transmisa in direct al televiziune.

Xi Jinping, in varsta de 59 de ani, ii succeda lui Hu Jinato si va fi secondat de Li Keqiang ca premier, a carui desemnare de catre ANP este prevazuta vineri. Li Keqiang il inlocuieste in functie pe Wen Jiabao.

Ales la conducerea PCC in cadrul Congresului al XVIII-lea, in noiembrie, calea lui Xi Jinping catre presedintia Republicii a fost deschisa in mod automat, toate organele de stat fiind supuse partidului comunist unic.

Obtinand sefia de statului, Xi Jinping va reprezenta de acum China la nivel international. De asemenea, el detine de-acum toate fraiele puterii in China, pentru urmatorii zece ani.

Citește și
Mall in China
Cel mai mare mall de pe planeta este in China si are o singura problema: este pustiu. Galerie FOTO
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Spre deosebire de predecesorul sau, imediat ce a fost ales secretar general al PCC, el a preluat presedintia puternicei Comisii Militare Centrale, organul prin care Partidului Comunist conduce Armata Populara pentru Eliberare (APL).

Prima vizita oficiala in strainatate a lui Xi Jinping in calitate de presedinte al Republicii este prevazuta, pana la sfarsitul lunii, la Moscova, urmata de un turneu in Africa.

Primul lider nascut dupa fondarea regimului de catre Mao Tse Tung, in 1949, el este fiul unui erou revolutionar, fiind cunoscut din acest motiv si ca unul dintre "printii rosii" ai nomenklaturii celei de a doua puteri mondiale.

Personalitatea sa se confunda cu o cariera a unui aparatcik ce a stiut sa urce cu abilitate si prudenta in ierarhia comunista.

"In istoria recenta nu exista o alta figura comparabila care sa cumuleze atat de multa putere" in atat de putin timp, a comentat Willy Lam, un expert in politica chineza la Universitatea Hong Kong.

BIO: Xi Jinping, un enigmatic "print rosu" la conducerea Chinei

Xi Jinping detine de-acum toate fraiele puterii in China pentru urmatorii zece ani, dar ramane o enigma, atat de mult se confunda personalitatea sa cu cariera unui aparatcik care a stiut sa urce cu abilitate si prudenta in ierarhia comunista, relateaza AFP.

Primul lider nascut dupa fondarea regimului de catre Mao Tse Tung, in 1949, el este fiul unui erou revolutionar, fiind cunoscut din acest motiv si ca unul dintre "printii rosii" ai nomenklaturii celei de a doua puteri mondiale.

Mai degraba masiv, cu o fata ca de papusa si parul negru cu o carare impecabila, Xi Jinping ii succeda, la varsta de 59 de ani, lui Hu Jintao ca presedinte al celei mai populate tari din lume (aproximativ 1,3 milioane de locuitori).

In noiembrie, Xi Jinping l-a inlocuit deja pe Hu Jintao ca numarul unu al ierarhiei Partidului Comunist Chinez (PCC), partid unic.

Apropiat de armata, el a preluat imediat conducerea puternicei Comisii Militare, organul prin care PCC controleaza Armata Populara de Eliberare (APL).

Insa acumularea acestor titluri nu ii confera tot atatea puteri depline, ca predecesorului sau. El va fi nevoit sa conduca cu ajutorul membrilor de rang inalt din cadrul PCC, unde, ca regula, s-a impus consensul.

In cele patru luni de tranzitie, Xi Jinping si-a consolidat pozitia, dovedind, potrivit expertului in probleme chineze Jean-Pierre Cabestan, un "nou stil, dar nimic substantial".

La fel ca Hu Jinato, el a avertizat ca fenomenul coruptiei endemice din interiorul PCC risca sa "ucida Partidul" si, deci, regimul. Dar ii ramane sa isi demonstreze vointa declarata de a indeparta nu doar "mustele", cadrele locale corupte, ci si si "tigerii", oficiali de rang inalt, si de a intreprinde reforme asteptate de majoritatea chinezilor.

Secretul care il inconjoara pe Xi Jinping a fost spart in iunie de catre agentia Bloomberg, care a dezvaluit averea colosala a rudelor sale. Ancheta jurnalistica a fost imediat cenzurata in China.

In contrast cu gestica "robotizata" a glacialului sau predecesor, Xi Jinping este considerat o persoana calduroasa, sustinand cu zambetul pe fata alocutiuni presarate cu iesiri din traditionala "limba de lemn" comunista.

El urmeaza sa arate lucru in cateva zile, in cadrul primului turneu prezidential, in Rusia si Africa.

Insa, dincolo de fatada, acest barbat ramane, in mod fundamental, o enigma.

Sotia sa, Peng Liyuan, o cantareata celebra avansata la gradul de general de armata, este, de altfel, mai populara decat el in China. Cuplul are o fiica aflata, potrivit unor informatii, la studii in Statele Unite, la Harvard, sub un nume fals.

In 2009 el a suprins intreaga lume, in cursul unei vizite in Mexic, criticandu-i pe un ton muscator pe "strainii cu burta plina, care nu au altceva mai bun de facut decat sa arate cu degetul" China.

Potrivit unei telegrame dezvaluite de WikiLeaks, Xi Jinping a marturisit unor diplomati americani ca ii plac filmele de razboi hollywoodiene. "Saving Private Ryan" al lui Spielberg ar fi filmul sau preferat.

Insa, pentru a il intelege mai bine pe enigmaticul Xi Jinping este necesar sa fie cunoscuta perioada tulbure a tineretii sale.
Tatal sau, Xi Zhongxun, a fost unul dintre fondatorii gherilei comuniste in nordul Chinei. Victima, ca multi altii, a "Revolutiei Culturale" a lui Mao (1966-1976), el va fi reabilitat la inceputul anilor '80, odata cu revenirea la putere a lui Deng Xiaoping.

Restul familiei sale va avea de suferit in timpul Revolutiei Culturale (1966-1976). Mama sa este trimisa intr-un lagar de munca. Sora sa vitrega ar fi fost ucisa.

Potrivit versiunii oficiale, tanarul Xi Jinping profita de bibliotecile abandonate pentru a invata, citind tot ceea ce ii pica in mana.
La varsta de 15 ani, Xi Jinping este expediat la tara, in Shaanxi (nord), impreuna cu milioane de liceeni si studenti, inclusiv fosti "gardieni rosii" ai "revolutiei culturale", cu scopul de a fi "reeducat" de catre tarani.

El intra in Partid in 1974, dupa care este admis, in 1975, la recomandarea PCC, la prestigioasa Universitate Tsinghua din Beijing. Aici obtine o diploma de inginer chimist, o meserie pe care nu o va practica niciodata.

El datoreaza primele sale posturi relatiilor tatalui sau si urmeaza, ulterior, o cariera clasica de cadru comunist - fara prea multa stralucire, dar evitand unele "capcane" - in cadrul careia a forjat diverse aliante cu scopul de a accede la functii tot mai importante.

Revenind in mediul privilegiat al copilariei, se casatoreste cu fiica ambasadorului Chinei in Marea Britanie, de care divorteaza trei ani mai tarziu.

In 1985 efectueaza un sejur in America, in Iowa, unde studiaza agricultura americana.

Guvernator la Fujian, in 2000, si sef al partidului la Zhejiang in 2002 - doua dintre cele mai stralucitoare provincii de coasta ale "miracolului economic" chinez -, el este chemat in ajutor de catre Hu Jinato, in 2007, sa sa faca "curatenie" in metropola Shanghai, unde numarul unu al partidului, Chen Liangyu, caruia ii ia locul, a fost indepartat de un vast scandal de coruptie.

In octombrie 2007, la Congresul al XVII-lea al PCC, el isi face intrarea in Comitetul Permanent al Biroului Politic, "centrul puterii", in urma unui compromis asupra numelui sau, intre Hu Jintao si predecesorul sau Jiang Zemin.

Numarul sase intre cei noua membri, el continua ascensiunea. In martie 2008 devine vicepresedinte al statului chinez, iar in octombrie 2010 devine vicepresedinte al puternicei Comisii Militare a PCC. Aceasta promovare il confirma ca succesor al lui Hu Jintao.

Xi Jinping a adancit singur misterul care il inconjoara la inceputul lui septembrie, cand a disparut fara nicio explicatie timp de aproximativ 12 zile, suscitand un val de speculatii cu privire la starea sa de sanatate.

In strainatate, noii lideri chinezi sunt perceputi ca reformatori atunci cand preiau functiile. Unii il considera pe Xi Jinping un aparator al sectorului privat. Altii dau asigurari cu nu va schimba absolut nimic.

"Nu vad in el un reformist, ca sa fiu sincer", afirma Cabestan.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
China anunta o crestere substantiala a bugetului sau militar pentru 2013
China anunta o crestere substantiala a bugetului sau militar pentru 2013

China a anuntat marti o crestere substantiala a bugetului militar din 2013, ceea ce poate spori ingrijorarile in randul vecinilor sai, indeosebi avand in vedere tensiunile teritoriale grave cu Tokyo.

Cel mai mare mall de pe planeta este in China si are o singura problema: este pustiu. Galerie FOTO
Cel mai mare mall de pe planeta este in China si are o singura problema: este pustiu. Galerie FOTO

Noul Mall din Sudul Chinei a fost deschis in provincia Guangdong in 2005. Cu o suprafata dedicata shopping-ului de 1524 de kilometri, acest mall poate gazdui 2.350 de magazine, transformandu-l in cel mai mare mall de pe planeta.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.