Prima vizita oficiala in strainatate a noului presedinte al Chinei, Xi Jinping, este in Rusia

Steag rosu

Noul presedinte chinez, Xi Jinping, efectueaza prima sa vizita de stat in strainatate in Rusia, in perioada 22-24 martie, in cursul careia se va intalni cu omologul sau rus Vladimir Putin

Cei doi lideri vor aborda cooperarea bilaterala "indeosebi in domeniul economic", dar si situatia "din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, inclusiv criza din Siria", a precizat presedintia rusa intr-un comunicat.

N. Red: Initial, Associated Press a anuntat ca sosirea lui Xi Jinping la Moscova va fi transmisa LIVE. Ulterior, exact in momentul aterizarii avionului presedintelui Chinei, AP a precizat ca nu a mai primit semnalul video pentru LIVE, care fusese promis, iar transmisia nu mai poate fi realizata.

Rusia si China, membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, au blocat toate proiectele de rezolutie privind sanctionarea regimului presedintelui Bashar al-Assad in Siria.

In cursul intalnirii de la Moscova, cele doua parti vor discuta, de asemenea, despre o "aprofundare a coordonarii actiunilor lor" in cadrul ONU si altor instante, ca G20 si summitul tarilor emergente (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), potrivit Kremlinului.

Citește și
Francois Hollande
Rusia si China, criticate de Hollande pentru "slabirea" capacitatilor ONU in cazul Siriei
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Vizita in Rusia a presedintelui chinez are loc inaintea summitului tarilor emergente de la 27 martie, la Durban, in Africa de Sud.

O serie de acorduri urmeaza sa fie semnate cu ocazia vizitei, in domeniul energetic, industriei si investitiilor, se mai precizeaza in comunicat.

Rusia si China si-au stabilit ca obiectiv o crestere a comertului bilateral la nivelul de 100 de miliarde de dolari in 2015 si de 200 de miliarde de dolari in 2020.

Noul presedinte Xi Jinping doreste "o mare renastere" a Chinei

Noul presedinte chinez Xi Jinping a indemnat recent la "o mare renastere a natiunii chineze" si la o ameliorare a capacitatii armatei de a "castiga lupte", in primul sau discurs solemn in calitate de sef al statului, relateaza AFP.

Cea mai populata tara din lume este condusa de-acum de o echipa improspatata, cu un mandat de zece ani. China va "continua sa lupte pentru cauza socialismului si pentru a realiza visul unei mari renasteri a natiunii chineze", a declarat liderul celei de a doua puteri mondiale in fata membrilor Adunarii Nationale Populare (ANP).

Xi Jinping
"Toti militarii si ofiterii din cadrul Armatei Populare si politiei militare chineze trebuie, indrumati de Partid, sa fie capabili sa castige lupte si sa aiba ca obiectiv o armata puternica si disciplinata", a mai spus numarul unu in ierarhia Partidul Comunist Chinez (PCC), partid unic.

In contextul in care relatiile intre Beijing si Tokyo sunt tensionate din cauza unei dispute privind suveranitatea asupra unui arhipelag din Marea Chinei de Est, este ncesar ca armata chineza sa isi "amelioreze capacitatile de a isi indeplini misiunile si de a apara cu hotarare suveranitatea si securitatea nationala", a subliniat Xi Jinping.

Noul premier al Chinei, Li Keqiang, a reafirmat orientarile predecesorului sau, Wen Jiabao, prezentandu-si totodata optiunile liberale. "Ceea ce poate face piata trebuie lasat pietei. Ceea ce societatea poate face bine, trebuie lasat societatii", iar Guvernul sa se "ocupe de ceea ce ii revine", a spus el.

Noul premier a anuntat ca pana la sfarsitul lui 2013 va avea loc reformarea contestatului sistem de "reeducare prin munca", care le permite politistilor sa incarcereze o persoana pana la patru ani, fara proces.

"Departamentele vizate se activeaza pentru a elabora un proiect de reforma, care ar putea sa fie anuntata pana la sfarsitul anului", a spus Li Keqiang, fara sa ofere alte detalii, raspunzand intrebarii unei jurnaliste chineze.

Li Keqiang s-a angajat sa efectueze o redistribuire mai echitabila a beneficiilor cresterii economice si sa lupte "neobosit" impotriva coruptiei, un flagel la nivel national in cadrul partidului unic si administratiei.

El a promis sa reduca birocratia imensa si nivelul cheltuielilor statului. "Se va inregistra o scadere, ci nu o crestere, a numarului de persoane platite de Guvern", a spus el. "Se va inregistra o scadere, ci nu o crestere, a sumelor cheltuite pentru cazarea oficialilor, deplasarile lor in strainatate si achizitionarea de vehicule de serviciu", a continuat premierul.

Pe de alta parte, Washingtonul profereaza "acuzatii nefondate" impotriva Beijingului, in urma unor atacuri informatice recente vizand Statele Unite, a mai spus Li Keqiang. "China este ea insasi o victima majora a unor atacuri informatice. China nu sustine atacurile informatice. in fapt, ne opunem unor asemenea actiuni", a dat el asigurari. "Este necesar sa ne abtinem de la acuzatii reciproce nefondate", a subliniat premierul.

Presedintele american Barack Obama a avertizat autoritatile chineze in mod direct, in privinta multiplicarii unor atacuri informatice vizand Statele Unite, promitand schimburi de replici dure cu Beijingul.
 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
China a depasit Marea Britanie si a intrat in Top 5
China a depasit Marea Britanie si a intrat in Top 5 "cei mai mari exportatori de arme din lume"

Conform raportului unui institut de cercetare din Suedia, citat de Reuters, China a devenit a 5-a tara mare exportatoare de arme din lume - cel mai inalt nivel pe care l-a atins pana acum de la Razboiul Rece.

Rusia si China, criticate de Hollande pentru
Rusia si China, criticate de Hollande pentru "slabirea" capacitatilor ONU in cazul Siriei

Presedintele francez François Hollande a criticat luni Rusia si China, a caror atitudine "slabeste", in opinia sa, capacitatea Consiliului de Securitate al ONU cu privire la criza siriana, relateaza AFP.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.