Francois Hollande, alaturi de Klaus Iohannis: "Dorim ca Franta sa aduca solutii in ansamblul economiei romanesti"
GALERIE FOTO. Presedintele Frantei, Francois Hollande, a fost primit cu onoruri militare la Palatul Cotroceni de catre presedintele Klaus Iohannis, in cadrul unei ceremonii care a avut loc pe Platoul Marinescu.
Presedintii Francois Hollande si Klaus Iohannis au trecut in revista garda de onoare. Au fost intonate apoi imnurile de stat, iar garda de onoare a defilat.
Cei doi sefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete, urmate de discutii impreuna cu membrii delegatiilor oficiale, iar in jurul orei 11.30 au avut declaratii comune de presa.
De asemenea, cei doi sefi de stat au mers la Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" de la Magurele, unde au vizitat Camera de Control Laser.
Apoi, ei au participat la deschiderea evenimentului economic "Parteneriatele franco-romane de viitor".
Francois Hollande a vizitat, alaturi de premierul Dacian Ciolos, fabrica de elicoptere Airbus Romania. Liderul de la Palatul Elysee a avut programat si un pranz oficial alaturi de premierul roman. La sfarsitul zilei, Klaus Iohannis va oferi un dineu de stat.
Hollande a anuntat o schimbare radicala de pozitie a Frantei privind aderarea Romaniei la Schengen. "Ne simtim sprijiniti de Franta", a afirmat la randul sau Klaus Iohannis.
La Cotroceni, Francois Hollande a discutat cu Klaus Iohannis despre problemele majore cu care se confrunta in prezent Uniunea Europeana: terorismul, criza migrantilor, securitatea europeana si iesirea Marii Britanii.
Acelasi Hollande a subliniat ca la Bruxelles trebuie sa se discute despre aderarea Romaniei la Schengen. Liderul de la Elysee ne-a criticat insa ca nu am profitat din plin de fondurile europene, si ca nu am investit suficient in infrastructura. A indemnat insa companiile frantuzesti sa atraga banii de la Bruxelles in investitiile lor de aici.
Ultima vizita de stat a unui presedinte francez la Bucuresti a fost cea a lui Francois Mitterrand in 1991.
CITITI in acest articol: Cronologia evenimentelor
-► Presedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, vorbeste despre importanta vizitei lui Francois Hollande in Romania: "O puternica confirmare a relatiei de parteneriat strategic dintre Franta si Romania!"
-► Presedintele Frantei, Francois Hollande, aflat la palatul Cotroceni, marturiseste ca, in Romania, se simte ca acasa.
-► Francois Hollande, viziteaza Centrul de Cercetare de la Magurele, impreuna cu Klaus Iohannis: "Trebuie sa fim mandri. Romania si Franta sunt lideri mondiali in aceasta tehnologie."
-► Incidentul petrecut la intrarea presedintelui Frantei in Parcul Carol
Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis la Magurele:
"Imi face o deosebita placere sa fiu aici, impreuna cu Presedintele Frantei, domnul François Hollande, intr-un loc al cunoasterii, cu bogata simbolica pentru cercetarea romaneasca.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” este un reper pentru cercetarea in domeniu, aici fiind creat, in 1955, primul calculator romanesc.
In prezent, contributia Institutului in materie de cercetare-dezvoltare este una esentiala si recunoscuta in lume.
Dau ca exemplu proiectul de fizica nucleara al laserului de pe platforma Magurele, pe care, impreuna cu domnul Presedinte, tocmai l-am vizitat. Prezenta noastra aici confirma excelenta cooperare dintre Romania si Franta. Este, totodata, un foarte bun prilej pentru a genera noi oportunitati in cercetarea stiintifica, agricultura, infrastructura, aparare si securitate, telecomunicatii si IT.
Am convenit astazi, in discutiile pe care le-am avut cu domnul Presedinte Hollande, ca parteneriatul dintre tarile noastre in aceste domenii poate fi si mai eficient. Observ cu bucurie ca anul 2015 a fost unul record in privinta comertului bilateral. Valoarea comertului nostru depaseste 7 miliarde de euro, cu exporturi romanesti de 3,7 miliarde si importuri in jur de 3,5 miliarde.
Trebuie sa remarcam si faptul ca, dincolo de aceste progrese cantitative, schimburile noastre comerciale s-au diversificat considerabil, deci suntem pe drumul cel bun. In planul investitiilor in Romania, Franta este pe unul dintre locurile fruntase, cu investitii directe de peste 7 miliarde de euro.
Ma bucur sa stiu ca in Romania activeaza aproape toate cele 40 de companii care compun indicele bursier al pietei de capital franceze.
Faptul ca firmele franceze investesc si transfera tehnologie in economia noastra arata ca, pentru investitorii francezi, Romania ofera garantii de stabilitate si este o resursa de prosperitate. Povestea de succes a parteneriatului dintre Renault si Dacia este binecunoscuta la nivel european, si nu numai. Ea demonstreaza, fara a fi singulara, ca aici, in Romania, pot fi reunite toate verigile unei industrii competitive a automobilului.
Acest parteneriat romano-francez a reusit sa dea nastere unui actor important pe segmentele emergente ale pietei auto internationale. In acest sens, este de dorit sa extindem colaborarea in domeniul industriei auto, aeronautica dar si de aparare, in domeniul nuclear, dar si in cel energetic, in general.
Statul roman este foarte atent la stimulentele care anima investitiile straine, la calitatea institutionala a mediului de afaceri. Sunt deci increzator ca acesta este contextul in care putem pasi pe o noua treapta de dezvoltare a cooperarii romano-franceze.
Doamnelor si domnilor,
Cooperarea economica dintre Romania si Franta are un potential deosebit, nu doar in privinta sectoarelor traditionale, ci si in sectoarele de viitor, precum industriile creative, inovatia si tehnologiile IT. De exemplu, industria automobilelor inteligente poate fi un veritabil accelerator pentru industria Hi-tech si pentru cercetarea aplicata, domenii in care Romania dispune de un potential consistent.
Noi ne dorim ca acest potential sa fie cat mai bine valorificat, eventual prin platforme dedicate sinergiei dintre industria auto si start-up-uri romanesti axate pe inovatie, software si tehnologie. In acest sens, este important sa exploatam toate parghiile de ordin investitional oferite de cadrul european actual.
Pentru Romania, 2016 este anul in care am avut una dintre cele mai ridicate cresteri economice din Uniunea Europeana.
Pe primul semestru, Romania a fost campioana europeana a cresterii economice, cu un avans de peste 5%, iar prognozele sunt, in continuare, dintre cele mai favorabile. Increderea economica de care se bucura astazi Romania se reflecta consistent in dinamica investitiilor straine directe, care au crescut cu circa 23% in prima jumatate a anului. Exista toate premisele ca trendul sa continue si in anii urmatori, odata ce mediul de afaceri va castiga si mai multa atractivitate si predictibilitate.
Romania este si va ramane competitiva din punct de vedere fiscal, ceea ce face bine atat intreprinzatorilor romani, cat si investitiilor straine. Vrem sa reducem in continuare birocratia, vom extinde transparenta si calitatea institutionala pentru mediul de afaceri, vrem sa facem, pe scurt, tot ceea ce se poate ca sa gestionam inteligent atuurile noastre, cum sunt calitatea fortei de munca si potentialul de inovare. Romania face o prioritate din dezvoltarea prin competitivitate. Suntem de asemenea constienti de importanta pe care trebuie sa o dam unei infrastructuri adecvate.
Doamnelor si domnilor,
Privind inapoi la ceea ce am realizat in ultimii 25 de ani, avem multe motive de satisfactie pentru dezvoltarea relatiilor romano-franceze. Dumneavoastra, companiile franceze si romane, ati jucat cel mai important rol. Continuati pe acest drum si aveti incredere in economia Romaniei! Putem realiza mai mult si mai bine, pentru romani si pentru francezi.
Inchei prin a ne dori succes in proiectele pe care le vom dezvolta in continuare, pentru ca realizarile economice ale parteneriatului nostru strategic sa fie modele ale reusitelor de care proiectul european are astazi atat de mare nevoie."
SINTEZA declaratiilor presedintelui Frantei Francois Hollande la Magurele
"Suntem in mijlocul laserelor si nu stiu care va fi impactul lor asupra dezvoltarii economice celor doua tari. Cred ca putem sa fim mandri, acum cateva zeci de ani cine ar fi spus ca Romania si Franta vor fi lideri mondiali in aceasta tehnologie. Franta si Romania au o traditie lunga de schimburi in toate domeniile, inca din secolul 17.
Impreuna cu presedintele Iohannis am hotarat sa dam o dimensiune suplimentara parteneriatului strategic dintre cele doua tari. Asta presupune ca trebuie sa avem schimbrui regulate, dar si o politica industriala.
Relatiile noastre economice s-au intensificat. Dacia a devenit o reusita europena si, de ce nu, mondiala. Dacia a demonstrat ca Renault Dacia poate fi o intreprindere foarte mare care lucreaza pe piata interna, dar si pe export. De asemenea, avem si un comert exterior care s-a accelerat din punct de vedere cantitativ, dar si calitativ. Iata deci ca am putut sa intensificam schimburile noastre. Particularitatea schimburile noastre este ca sunt complementare in schimburile de valori.
Acest lucru este datorat companiilor franceze, companiilor romanesti, dar si camerelor de comert. Intreprinderile franceze contribuie la dezvoltarea economica a Romaniei in sectoare de varf. Impreuna cu Romania am ales sa ne pozitionam pe viitor. Ceea ce ne-a mobilizat pe noi este tehnologia.
O alta caracteristica a prezentei franceze in Romania este ca avem atat intreprinderi mari, dar si IMM-uri si le multumesc autoritatilor romane ca au facilitat accesul IMM-urilor pe piata. Ne afla im acest univers de varf, de mari tehnologii, pentru ca in Romania exista o cultura in ceea ce priveste tehnologia, matematica, presedintele Romaniei este profesor de fizica. Nimeni nu este insa perfect. Vorbesc de mine, bineinteles.
Romania beneficiaza de fonduri structurale importante si, cand s-a stabilit bugetul Europei, am avut grija ca acesta sa fie ridicat. Solidaritatea este fundamentul Europei si trebuie sa amintim acest lucru de fiecare data cand avem parte de dificultati. Fondul european nu este un ghiseu la care oricine vine cand are nevoie, fara sa contribuie. Acest lucru va fi discutat si la Bratislava.
Revin la fondurile structurale. Ele reprezinta mai bine de 20 de miliarde de euro, o suma importanta. Depinde ce vrea sa faca Romania cu UE. Sunt multe domenii si trebuie sa realizam infrastructuri. Acordul de la Paris, de care suntem mandri, va schimba comportamentele in ceea ce priveste investitiile. Trebuie sa ne pozitionam. Sunt actori francezi in domeniile energiei, in energia nucleara, energiile regenerabile. Deci trebuie sa facem in asa fel incat Franta si Romania, de fiecare data cand se realizeaza o infrastructura, nu doar sa fim exemplari, ci sa fim cu un pas inainte si sa luptam impotriva schimbarilor climatice.
Aproximativ 100 de filiale din domeniul aeronauticii din Franta vor fi ajutat de aceste investitii. Sunt persoane care pot fi malitioase, nu in gluma, ci cu un fond de rautate. Unii gasesc explicatii care pot sa pateze aceasta alegere a deschiderii si vor sa ne oblige sa inchidem. Si trebuie sa demonstram ca avem de castigat din aceste schimburi economice. Viitorul este in parteneriatele, in lantul de valori care va crea locuri de munca.
Libera circulatie a muncitorilor detasati. Este un principiu care justifica crearea Europei, de aceea Marea Britanie a decis sa paraseasca Europa. Marea Britanie va trebui sa respecte principiul de libera circulatie, care nu inseamna frauda, muncitori care nu sunt angajati in conditii legale. Aceasta directiva va fi utila ambelor economii. Franta nu va accepta abuzurile.
In incheiere doresc sa spun ca sunt foarte bucuros ca ma aflu in vizita aici in Romania. Acest lucru nu s-a intamplat de mult timp. Limba franceza este o miza culturala peste tot in lume. Cand vorbim franceza avem acces la creatie, cultura.
Conceptul acesta de francofonie trebuie promovat, iar dupa aceea trebuie sa ne asiguram ca este respectat.
Inchei cu acest laser exceptional care va fi instalat aici. Va insemna cooperare intre cercetatorii nostri timp de mai multi ani. Efortul de cercetare este indispensabil pentru tarile noastre. Apoi, nu putem avea cercetare fara aplicatii, fara intreprinderi. Multumesc."
SINTEZA declaratiilor presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis:
"Vizita de azi e o puternica confirmare a relatiei de parteneriat strategic dintre Franta si Romania. Cred ca putem sa spunem de pe acum ca avem un parteneriat strategic aprofundat. Am confirmat consecvent acest lucru in cei 136 de ani de relatii diplomatice.
Ma bucur ca vizita are loc in anul in care sarbatorim 125 de ani de la semnarea tratatului dintre Franta si Romania. Avem un parteneriat exceptional caractarizat de un adevarat reflex de coordonare. Impartasim aceeasi viziune despre aprofundarea parteneriatului strategic.
Pot sa spun ca am fost amandoi de acord si multumiti sa intensificam dialogul care pana acum a fost in domeniul ministrilor de externe, corelat pe probleme de politca externa. Am decis sa ridicam acest dialog la alt nivel.
Am discutat despre nevoia de a sustine si aprofunda numeroase aspecte antreprenoriale, economice. Ma bucur ca domnul presedinte va vizita astazi si uzina de la Ghimbav, unde se afla proiectul Dacia Renault. Ma bucur ca vizitam impreuna centrul de cercetare fizica de la Magurele. Astazi va fi semnat la Magurele un document important de colaborare.
Tot astazi va fi semnat un protocol de colaborare intre ministerele educatiei din Franta si Romania.
Ne pregatim sa participam la finele acestei saptamani amandoi la summit-ul de la Bratislava, unde vom discuta despre viitorul Uniunii Europene. Romania va participa acolo substantial si activ, pentru gasirea de solutii constructive si pragmatice. Provocarile actuale pot fi depasite numai printr-o actiune comuna. Trebuie sa evitam fragmentarea.
E nevoie de imbunatairea institutiilor europene. Trebuie sa comunicam mai mult, mai bine si mai inteligent despre Uniunea Europeana. In contextul UE, presedintele Holland si cu mine am avut discutii si pe dosare mai sensibile: aderarea Romaniei la Spatiul Schengen si credem ca putem gasi solutii mai bune pentru directiva detasarii muncitorilor.
Va multumesc pentru vizita pe care o faceti in Romania."
SINTEZA declaratiilor presedintelui Frantei, Francois Hollande:
"Domnule presedinte, dati-mi voie sa va multumesc si sa multumesc autoritatilor. Este prima vizita de stat a unui presedinte francez din 1997, cand a venit presedintele Jacques Chirac. Ma bucur ca pot sa-mi respect angajamentul de a veni aici. Raspunsul meu este raspunsul la relatia dintre cele doua tari, care s-a inchegat in ultimii ani. Aceasta vizita de stat nu trebuie doar sa respecte si sa implementeze acest parteneriat, ci trebuie sa-l amplifice.In primul rand, impreuna ne vom deplasa la instalatia laserului Eli, unde cercetatorii au putut sa-si puna in comun competentele in domeniul luminii extreme. Nu este usor sa gasim lumina, daramite lumina extrema. Prin aceasta cooperare se leaga si relatii industriale.
Dorim sa aratam ca, impreuna, Franta si Romania au vointa de a coopera in ceea ce priveste apararea. Ministrii de externe se intalnesc deja regulat, ei bine si ministrii de aparare se vor intalni regulat. Obiectivul nostru este sa avem o industrie europeana a apararii. Franta a inteles acum 20 de ani ca Romania doreste sa se dezvolte. Sunt aproape 450 de intreprinderi franceze care se afla in Romania si au creat mai bine de 100.000 de locuri de munca in Romania.
Trebuie sa facem in asa fel incat sa colaboram si penrtru aeropeorturi si tot ceea ce inseamna amenajare urbana. Aceasta vizita de stat vrea sa puna in lumina si cooperarea universitara. Franta este prima destinatie a studentilor romani in programul Erasmus, iar noi dorim sa fie si mai numerosi. Acum cativa ani am avut un summit fracofon. 20% dintre elevii romani invata limba franceza ca si prima limba, iar 80% ca si limba a doua.
Peste 3 zile vom fi la Bratislava. Avem acelasi prioritati. Prima, sa securizam frontierele externe. Fiecare trebuie sa faca un efort. Romania s-a dotat cu programul PNR pentru controlul persoanelor care tranziteaza aeroporturile. Pentru noi este un lucru esential in lupta contra terorismului. Am dorit de asemenea ca Europa sa aiba reguli, inclusiv pentru libera circulatie. Am abordat chestiunea lucratorilor detasati. Nu puteam accepta fraudele care se pun in calea liberei circulatii.
Am abordat si chestiunea romilor, care acum cativa ani a avut consecinte politice in Franta. S-au gasit raspunsuri si de o parte si de cealalta.
Am abordat si chestiuni internationale, precum Ucraina. Trebuie sa veghem ca acordul de la Minsk sa fie respectat.
Romania nu este o tara ca oricare alta. Avem radacini comune, ma simt ca acasa aici si va multumesc pentru acest lucru."
Incidentul petrecut la intrarea presedintelui Frantei in Parcul Carol
Delegatia presedintelui Hollande a ajuns cu o mica intarziere la Parcul Carol. Potrivit Hotnews, un agent pe motocicleta din coloana oficiala a presedintelui francez Francois Hollande a cazut chiar inainte de intrarea in Parcul Carol.
Acesta a alunecat pe carosabilul umed.
Presedintele Frantei, Francois Hollande, a inceput marti prima sa vizita oficiala in Romania.
Francois Hollande a fost primit, marti, la Palatul Cotroceni, la ora 9.00 de catre presedintele Iohannis.
Obiectivul vizitei lui Hollande il constituie dezvoltarea si aprofundarea Parteneriatului Strategic romano-francez si continuarea dialogului bilateral. Potrivit Presedintiei, o atentie deosebita va fi acordata in cadrul vizitei dimensiunii economice, Franta fiind al patrulea partener comercial al Romaniei si al cincilea investitor in tara noastra.
De asemenea, va fi inaugurata, de catre cei doi Presedinti, pregatirea concreta a Sezonului cultural incrucisat, proiectul comun prin care se va marca, in Franta si in Romania, Centenarul crearii Romaniei Moderne (1918 – 2018).
Un subiect foarte important al discutiilor este relansarea proiectului european, inclusiv in pregatirea reuniunii informale in format UE-27, care va avea loc la Bratislava, la 16 septembrie a.c. Presedintele Romaniei va sublinia importanta unei cooperari intarite intre Romania si Franta pe aceasta tema si va prezenta viziunea Romaniei privind consolidarea Uniunii Europene, pentru a fi mai eficienta, mai pragmatica, mai sigura, orientata spre rezultate concrete si mai aproape de cetatenii europeni, precum si domeniile concrete pe care ar trebui concentrata actiunea in acest scop in perioada urmatoare.
Alte subiecte discutate in cadrul consultarilor vizeaza, printre altele, securitatea interna a UE / functionarea spatiului Schengen, cooperarea in combaterea terorismului si in domeniul securitatii, inclusiv in cadrul NATO, in contextul deciziilor Summitului de la Varsovia, evolutiile din Vecinatatea Estica si Sudica.
Pe agenda de marti se afla si prezenta la Forumul Economic "Parteneriatele franco-romane de viitor".
"Este un forum important in care trebuie sa analizam putin relatia dintre Franta si Romania din acest punct de vedere si poate ca ar fi bine sa precizez aici ca Franta este al patrulea partener comercial al Romanie si al cincilea investitor. Obiectivul comun al acestei vizite de stat este necesitatea de a intari parteneriatul strategic intre Romania si Franta si, evident, aprofundarea dialogului bilateral", a explicat purtatorul de cuvant al Presedintelui, Madalin Dobrovolschi.
Vizita de stat a presedintelul Frantei vine in contextul mai multor vizite, intalniri la nivel inalt, care au avut loc in ultimii doi ani: vizita presedintelui Klaus Iohannis la Paris, in februarie 2015, urmata de revizuirea si semnarea foii de parcurs a Parteneriatului strategic romano-francez de catre premierii celor doua state chiar in iunie anul acesta.
Este prima vizita in Romania a presedintelui Francois Hollande.
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: klaus iohannis, Franta, vizita, Cotroceni, françois hollande, magurele,
Dată publicare:
13-09-2016 07:18