Detalii SECRETE iesite la iveala: ce tehnica de interogatoriu ilegala foloseau agentii CIA in cazul suspectilor de terorism
CIA a incalcat regulile privind efectuarea de cercetari medicale pe fiinte umane in timpul interogarii suspectilor de terorism dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, releva un document intern publicat luni de ziarul britanic The Guardian.
Conform actului ce poarta numele de "Ordinul 12333", adoptat in anul 1987 pe vremea presedintiei lui Ronald Reagan, serviciile secrete americane nu au dreptul sa realizeze experimente medicale, cu exceptia celor prevazute de catre Departamentul Sanatatii in "instructiunile privind practicile medicale umane si responsabile", iar subiectii trebuie sa-si dea consimtamantul scris pentru a participa la respectivele cercetari.
Acel ordin a fost adoptat in urma dezvaluirii unor abuzuri, cum a fost proiectul 'MK Ultra', in cadrul caruia detinutilor cobai li s-au administrat, printre altele, doze mari din drogul LSD, fara ca ei sa stie.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Potrivit The Guardian, CIA a depasit limitele acestui ordin, directorul George Tenet autorizand practicarea unor tehnici de interogatoriu recomandate de psihologii agentiei, precum “simularea inecului”. De asemenea, Tenet ar fi solicitat medicilor angajati ai CIA sa monitorizeze interogatoriile brutale, pentru a-i consilia pe agenti in legatura cu rezistenta fizica si psihica a celor interogati, dar si sa reactioneze la nevoie.
Astfel s-a intamplat in cazul lui Abu Zubaydah, primul suspect de terorism pe care a fost testata tehnica simularii inecului, el fiind resuscitat dupa ce si-a pierdut cunostinta.