Fotografie şocantă, cu un rinocer măcelărit în Africa, premiată la concursul Wildlife Photographer of the Year
O fotografie şocantă cu un rinocer măcelărit în Africa de Sud, de Brent Stirton, a fost premiată la concursul Wildlife Photographer of the Year (WPY), informează BBC.
Realizată în Africa de Sud de Brent Stirton, fotografia arată un rinocer negru măcelărit în Rezervaţia Hluhluwe Imfolozi Game.
Braconierii au omorât animalul noaptea, în surdină, apoi i-au tăiat cornul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Stirton a făcut fotografia în timpul unei investigaţii despre traficul de produse provenite de la rinoceri.
Fotograful a văzut mai mult de 30 de astfel de crime - experienţă pe care o consideră îngrozitoare. "Primul meu copil se va naşte în februarie. Am 48 de ani. Şi cred că am pierdut atât de mult timp pentru că nu mai aveam încredere în ceea ce vedeam ca fotojurnalist. Pierzi încrederea în umanitate într-o oarecare măsură".
Stirton, care a primit premiul la gala care a avut loc la Londra la Muzeul de Istorie Naturală, crede că acest animal a fost măcelărit de localnici, care sunt intermediari, la comanda cuiva.
Practica obişnuită ca cele două coarne ale animalului să fie vândute unui intermediar. Acesta le scoate le scoate ilegal din Africa de Sud, cel mai probabil prin Mozambic către China sau Vietnam. În aceste ţări asiatice cornul de rinocer are o valoare mai mare decât aurul sau cocaina.
Cererea este mare pentru că se crede că aceste coarne - care sunt asemenea unghiilor de la picioare - pot vindeca orice de la cancer la pietre la rinichi.
Brent Stirton a declarat pentru BBC News: "Pentru mine, să câştig acest premiu este o dovadă că trăim într-un altfel de timp şi că este o problemă reală. Rinocerii se numără printre speciile pe care le pierdem rapid şi mă bucur că juriul a ales această fotografie, conferind astfel acestei probleme mai multă importanţă".
WPY este unul dintre cele mai prestigioase competiţii de fotografie din lume. A debutat în 1964, prin ceea ce a devenit BBC Wildlife Magazine, în prezent având 48.000 de imagini în competiţie din 92 de ţări.
Concursul de anul acesta este organizat de Muzeul de Istorie Naturală din Londra.
O expoziţie cu cele mai bune imagini va fi vernisată vineri la South Kensington. Pentru competiţia de anul viitor se primesc propuneri începând de luni.