FOTO. Dezastrul,vazut din satelit. Cum arata gaura de 68.000 de km patrati provocata de rusi in Asia

Ultima actualizare: 27-08-2012 14:39
marea Aral

Fotografia din articol pare desprinsa dintr-un film SF, dar din pacate este o scena reala. Poate fi considerata o poza-simbol al unui fenomen care ingrijoreaza pe tot mai multa lume.

Cu ani in urma, la granita dintre Uzbekistan si Kazahstan se afla Marea Aral, cel mai mare lac din lume, avand o suprafata de 68.000 de kilometri patrati.

In numai 50 de ani, acest lac s-a evaporat intr-un ritm uluitor, disparand in proportie de 90%, fiind considerat “unul din cele mai socante dezastre ecologice ale planetei”.

Fenomenul a inceput in anul 1960, cand Rusia a decis sa schimbe cursul raurilor care alimentau lacul, pentru a folosi apa la irigarea plantatiilor de bumbac.

Imagini uimitoare! Cum arata un fulger vazut din satelit

Acum, dupa evaporarea apei, pe suprafata terenului s-au depus straturi de nisip sarat, care este ridicat de vant si dus pana in Japonia sau Scandivania.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a fost socat sa vada acest dezastru ecologic si a cerut liderilor din Asia Centrala sa ia masuri urgente, pentru a rezolva situatia.

“Este un cimitir de vapoare. Cu siguranta este unul din cele mai grave dezastre ecologice din lume. Sunt foarte socat”, a declarat el anul trecut, dupa ce a survolat zona cu elicopterul.

Intre timp, tarile din regiune se cearta pentru a valorifica si putina apa ramasa din candva impunatorul lac Aral.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO