Fostul președinte chilian Sebastian Pinera a murit într-un accident de elicopter
Fostul preşedinte chilian Sebastian Pinera, în vârstă de 74 de ani, a murit marţi într-un accident de elicopter în sudul ţării, au confirmat pentru Reuters trei surse - doi oficiali guvernamentali actuali şi un fost consilier al fostului şef de stat.
Sebastian Pinera a avut două mandate, între 2010 şi 2014 şi între 2018 şi 2022.
Fostul consilier a declarat pentru Reuters că Pinera nu a supravieţuit accidentului, dar că alte trei persoane aflate la bord au fost salvate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Surse guvernamentale citate de publicaţia La Tercera au declarat că patru persoane călătoreau în elicopter în momentul prăbuşirii şi că trei dintre ele au fost găsite de primii salvatori.
Agenţia naţională pentru dezastre din Chile, SENAPRAD, a confirmat că un elicopter s-a prăbuşit în oraşul Lago Ranco din sudul ţării şi că o persoană a murit şi trei au fost rănite.
Guvernul nu a precizat imediat cine se afla la bord, potrivit News.ro.
Sebastian Pinera, de asemenea un om de afaceri de succes, a reuşit o creştere economică rapidă şi o scădere abruptă a şomajului în timpul primului său mandat, din 2010 până în 2014, într-o perioadă în care mulţi dintre partenerii comerciali şi vecinii Chile se confruntau cu o creştere mult mai lentă.
Al doilea său mandat, din 2018 până în 2022, a fost marcat de proteste violente faţă de inegalitatea socială, care au dus la acuzaţii de încălcare a drepturilor omului şi s-au încheiat cu promisiunea guvernului de a elabora o nouă constituţie.
Preşedintele a administrat, de asemenea, răspunsul ţării la pandemia de COVID-19, când statul chilian a avut una dintre cele mai rapide rate de vaccinare din lume.
Unul dintre momentele de vârf ale primei sale administraţii, promovat adesea de Pinera însuşi, a fost salvarea spectaculoasă, în 2010, a 33 de mineri care erau blocaţi într-o galerie prăbuşită din deşertul Atacama. Evenimentul a devenit o senzaţie mediatică globală şi a fost subiectul unui film în 2014, "Cei 33".
Cardurile de credit i-au adus bunăstarea
Fiu al unui politician centrist proeminent, Sebastian Pinera a fost un economist format la Harvard care a făcut avere introducând cardurile de credit în Chile în anii 1980.
El a fost, de asemenea, acţionar majoritar al companiei aeriene renumite cunoscute anterior sub numele de LAN, al echipei locale de fotbal Colo-Colo şi al unui post de televiziune, deşi a vândut majoritatea acestor participaţii atunci când a preluat preşedinţia, în martie 2010.
În 2024, el se afla pe locul 1.176 pe lista globală a miliardarilor Forbes, cu o avere netă de 2,7 miliarde de dolari.
Cunoscut ca având o personalitate hotărâtă şi competitivă, un prieten l-a descris pe Pinera ca fiind o persoană căruia îi plăcea să se lupte, reticent în a delega responsabilităţi. Era, de asemenea, o persoană care îşi asuma riscuri, care îşi pilota propriul elicopter şi îi plăcea să facă scufundări la mare adâncime.
Candidat la alegerile prezidenţiale după o perioadă în care a fost senator de centru-dreapta, el a sedus alegătorii moderaţi, prezentându-se ca liderul unei drepte reformate şi ca un antreprenor care şi-a făcut averea prin muncă.
În acelaşi timp, el s-a distanţat de guvernarea din 1973-1990 a generalului Augusto Pinochet, când peste 3.000 de persoane suspectate de a fi de stânga au fost ucise sau au "dispărut".
A pierdut prima sa încercare de a obţine funcţia supremă în stat în 2005 în faţa popularei candidate de centru-stânga Michelle Bachelet, dar acesteia i s-a interzis prin Constituţie să candideze pentru un al doilea mandat consecutiv. În alegerile din 2009, Pinera l-a învins la mică diferenţă pe fostul preşedinte Eduardo Frei, dar a pus capăt unei guvernări de 20 de ani de centru-stânga şi a îndepărtat amintirile amare ale dictaturii sângeroase a lui Pinochet, care au afectat dreapta în alegerile anterioare.
Luna sa de miere cu electoratul a fost însă de scurtă durată, iar manierele sale rigide au contrastat cu cele ale lui Bachelet, mai amabilă, care l-a precedat şi apoi i-a succedat în funcţia de preşedinte.
În ciuda aprecierilor pentru rezultatele economice ale guvernului său, mulţi chilieni au considerat că nu a făcut suficient pentru a combate inegalităţile profunde sau pentru a remedia neajunsurile din sistemul educaţional al ţării.
Sebastian Pinera a fost căsătorit cu Cecilia Morel, cu care a avut patru copii. Lasă în urmă, de asemenea, 13 nepoţi.