Fostul preşedinte al statului Filipine, Fidel Ramos, a murit la vârsta de 94 de ani
Doliu în Filipine. Fostul preşedinte Fidel Ramos, care a contribuit în 1986 la revolta ce l-a înlăturat de la putere pe dictatorul Ferdinand Marcos, a murit, duminică, la vârsta de 94 de ani, au anunţat familia sa şi autorităţile de la Manila.
Cauza decesului nu este deocamdată cunoscută, iar familia lui Fidel Ramos a cerut să i se respecte intimitatea, scrie DPA, citată de Agerpres.
Actualul președinte al statului Filipine, Ferdinand Marcos Jr., a transmis condoleanţe familiei îndoliate.
Alegeri 2024
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
''Familia noastră împărtăşeşte durerea poporului filipinez în această zi tristă'', a declarat şeful statului.
''Moştenirea preşedinţiei sale va fi întotdeauna preţuită şi înrădăcinată etern în inimile măreţei noastre naţiuni'', a adăugat Ferdinand Marcos Jr. în mesajul său.
Cine a fost Fidel Ramos
Fidel Ramos a fost preşedinte al Filipinelor între anii 1992 şi 1998. El s-a remarcat prin atragerea investiţiilor străine în ţara ce era consideră până atunci ''bolnavul Asiei''.
Absolvent al academiei militare americane West Point, Fidel Ramos a participat la războaiele din Coreea şi Vietnam. După ce a urcat treaptă cu treaptă în ierarhia militară, el a ajuns şef la poliţiei naţionale pe vremea dictatorului Ferdinand Marcos, poziţie din care a implementat legea marţială.
În anul 1986 s-a disociat de regimul Marcos şi s-a alăturat secretarului apărării Juan Ponce Enrile în conducerea revoltei populare ce avea să-l înlăture pe Ferdinand Marcos şi să o aducă la putere pe Corazon Aquino.
În timpul preşedinţiei Aquino el a participat la dejucarea a şase tentative de lovitură de stat şi a unei insurecţii secesioniste organizate de loialişti ai lui Marcos.
Fidel Ramos a ajuns preşedinte în urma unor alegeri foarte disputate în anul 1992. Deşi a obţinut atunci mai puţin de 23% din voturi, el a devenit apoi foarte popular, iar preşedinţia sa este amintită ca o perioadă de pace, stabilitate şi creştere economică.