Fostul premier al Thailandei, condamnat în lipsă, vrea să ceară azil politic în Marea Britanie
Fosta șefă a Executivului thailandez Yingluck Shinawatra, condamnată miercuri la cinci ani de închisoare, în lipsă, într-un dosar de fraudă, ar dori să obțină azil politic în Marea Britanie, a declarat o sursă din partidul său, pentru CNN.
Ministerul de Interne al Marii Britanii, care se ocupă de acordarea de azil, a declarat jurnaliștilor de la CNN că nu dorește să comenteze cazuri particulare.
Yingluck nu a fost prezentă la verdicul de miercuri al Curții Supreme și se credea că ea s-ar ascunde în Dubai.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
În 2015, judecătorii au stabilit că fostul premier nu poate pleca din țară fără aprobarea autorităților. Magistrații puseseră și o cauțiune de 900.000 de dolari pe averea sa, care au fost confiscați.
În 2016, Yingluck a declarat că nu ia în considerare opțiunea să fugă din Thailanda. „Vreau să îmi apăr cauza. Toți ochii sunt pe mine. Am îndatoriri, responsabilități. Vă asigur că nu doresc să fug”, declara ea.
Shinawatra, primul premier femeie al Thailandei, a fugit din țară, în luna august, când se apropia finalul procesului în care era judecată că a folosit fonduri publice ca să mulțumească alegătorii din mediul rural, cărora le-a oferit, pentru culturile de orez, prețuri mai mari decât cele de pe piață.
Afaceri controversate
Yingluck Shinawatra a venit la șefia Guvernului thailandez în anul 2011, devenind prima femeie premier și cea mai tânără într-o asemenea funcție din ultimii 60 de ani. Ea i-a urmat în funcție fratelui său, Thaksin Shinawatra, fiind acuzată de protestari că ar fi doar o „marionetă” în mâinile fratelui său, care a fost demis printr-o lovitură de stat, în anul 2006.
Și el locuiește în Dubai și în Londra, într-un exil autoimpus, pentru a evita acuzațiiled de corupție care i se aduc. În 2014, și Yingluck Shinawatra a fost demisă, însă s-a apărut susținând că și-a exercitat funcția cu „integritate și onestitate”.
În urmă cu doi ani, Comisia Națională Anticoupție (NAAC) a deschis o anchetă pe numele ei, într-un dosar de fraudă privind acordarea de subvenții cultivatorilor de orez. Ulterior, a fost pusă sub acuzare și judecată.
Potrivit anchetatorilor, în anul 2011, Yingluck Shinawatra a creat o schemă prin care acorda subvenții semnificative susținătorilor săi care cultivau orez, risipind, astfel, sume mari din banii publici. Măsura ar fi urmărit să îi obțină voturi. Mai mult de atât, prin decizia sa, au fost afectate exporturile, astfel că Guvernul a rămas cu stocuri mari de orez, pe care n-a reușit să le vândă, întrucât valoarea lorezului era peste prețul de piață.
Pe de altă parte, Yingluck s-a apărat susținând că schema era „benefică fermierilor și țării”.