Fost oficial israelian: Hamas ține femei israeliene în temnițe ca „sclave sexuale”. Reacția furibundă a unei jurnaliste
Teroriștii Hamas țin femeile ostatice israeliene ca "sclave sexuale în temnițe", susține un fost consilier israelian.
Afirmația este însă respinsă categoric de o vedetă de televiziune pro-palestiniană care a răbufnit: „Încetați cu minciunile voastre, nu ne pasă".
Eylon Levy, fost purtător de cuvânt al guvernului israelian, a vorbit despre trauma prin care trec cei aproximativ 130 de ostatici deținuți de Hamas în Gaza, într-o emisiune online difuzată de cotidianul The Sun.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Știm că sunt înfometați, torturați, executați și violați în captivitate. Îmi smulg părul din cap că oamenii nu înțeleg acest lucru în acest moment. Hamas a ținut femei israeliene ca sclave sexuale în temnițele sale în ultimele șapte luni" a afirmat fostul oficial palestinian, conform sursei citate.
Cu toate acestea, Narinder Kaur, o comentatoare pro-palestiniană, a criticat cu furie afirmațiile sale ca fiind "minciuni" și "acuzații nebunești": „Lumea nu mai ascultă o secundă. Lumii nu-i pasă de minciunile tale... Îți spun eu ce, le pasă de 30.000 de oameni [care ar fi fost uciși în Gaza]. Predați-vă. Opriți-vă cu minciunile voastre. Nu ne pasă. Predați-vă".
Pus în fața criticilor aprinse ale jurnalistei cu privire la durata războiului, Levy a replicat: „Israelul își va continua campania pentru a se asigura că Hamas nu va mai putea niciodată să comită atrocități atât de barbare".
De asemenea, Levy a fost interpelat în legătură cu anunțul SUA privind blocarea livrărilor de bombe de mare putere către Israel, pe care l-a calificat drept „un pas îngrijorător".
Noaptea trecută, un oficial american a dezvăluit că 3.500 de bombe destinate Israelului au fost oprite la livrare din cauza temerilor că vor fi folosite pentru a lovi Rafah.
Oficialul a declarat pentru CBS News că Israelul nu a „abordat pe deplin" preocupările SUA cu privire la nevoile umanitare ale civililor din Rafah, motiv pentru care transportul a fost blocat.
În replică, Levy a susținut că aliații occidentali ai Israelului ar trebui „să rămână uniți și fermi" în timp ce Israelul se confruntă cu dubla amenințare a Hamas și a grupului terorist libanez Hezbollah la granița de nord.
Estimările arată că cel puțin 1,4 milioane de persoane - mai mult de jumătate din populația din Gaza - se adăpostesc în orașul care se învecinează cu Egiptul, după ce au fugit de lupte din alte părți ale enclavei bombardate.
La începutul zilei de marți, Israelul a lansat ceea ce a numit o ofensivă terestră "limitată" în Rafah, în ciuda obiecțiilor internaționale.
Forțele israeliene susținute de tancuri au preluat controlul punctului de trecere Rafah în Egipt, în timp ce atacurile aeriene în curs de desfășurare devastează orașul ruinat.
Punctul de trecere a servit drept coridor principal pentru ca ajutoarele să ajungă în Gaza, iar Casa Albă a condamnat vehement întreruperea livrărilor umanitare.
Reprezentanții IDF au declarat că a ucis 20 de agenți Hamas și au localizat trei tunele "semnificative". Imagini dramatice surprinse la bordul tancurilor FDI au arătat cum acestea zdrobesc o pancartă "I Love Gaza" și cum trupele ridică steaguri israeliene la punctul de trecere Rafah.
La Cairo, discuțiile pentru armistițiu sunt în curs de desfășurare, în timp ce negocierile încearcă să se concretizeze în ceea ce Hamas a numit "ultima șansă" a Israelului de a elibera zecile de ostatici.
Între timp, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au afirmat joi că desfășoară o „operațiune precisă de combatere a terorismului în anumite zone din estul Rafah".
FDI a declarat că "elimină teroriștii" și "infrastructura teroristă", adăugând că avioanele lor de luptă au lovit peste 100 de "ținte teroriste".
Cu toate acestea, primarul din Rafah a afirmat deja că orașul se află în "pragul unei catastrofe umanitare" și că "răsună de strigătele" celor morți.
Dar mișcarea de a invada Rafah riscă să adâncească dramatic prăpastia dintre Netanyahu și aliatul său cheie, președintele american Joe Biden, arată sursa citată.
Israelul afirmă că Rafah este ultimul bastion al Hamas, dar SUA se opune unei invazii la scară largă a orașului, cu excepția cazului în care Israelul oferă un plan credibil pentru protejarea civililor din zonă.