Forțele ucrainene rezistă eroic în fața ofensivei rusești, în Lisichansk. Porturile Ucrainei la Marea Neagră, minate
Trupele ucrainene care apără orașul-cheie din estul țării, Severodonețk, vor fi nevoite să se retragă, au anuntat oficialii locali. În schimb, cei orașul vecin, Lisichansk, rezistă eroic, în ciuda asaltului armatei ruse.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ofensiva trupelor ruse la periferia de sud a orașului Lisichansk a fost oprită, în timp ce la Severodonețk luptele continuă cu intensitate. "Sub focul bombardamentelor neîncetate, am suferit prea multe pagube și s-ar putea să fie necesară o retragere", a avertizat guvernatorul regiunii Luhansk.
Situația se precipită și în Donețk. Guvernatorul regiunii a spus că niciun oraș din zona aflată sub administrația sa nu mai este sigur pentru locuitori: luptele sunt prea violente.
De asemenea, armata rusă continuă să bombardeze regiunea Nikolaev, unde a anunțat că a distrus 49 de rezerve de combustibil și trei centre de reparații blindate.
Cu toate astea, un lider separatist din Donbas, fost ofițer al serviciului rus de informații, susține că Rusia este încă departe de a obține o victorie categorică în războiul cu Ucraina.
Igor Strelkov, fost ofițer FSB și lider separatist: „Nu există victorii tactice care să câștige războaie. Puteți cuceri zece Severodonețkuri, dar războiul nu va fi câștigat. Pentru a câștiga, trebuie să învingeți forțele armate ale inamicului”.
Dar, potrivit informațiilor americane recent desecretizate, citate de publicația The Guardian, Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Odesa și Oceac de la Marea Neagră și a făcut deja asta cu râul Nipru.
Sistemele de rachete HIMARS au ajuns în Ucraina
Ministrul ucrainean al Apărării a anunțat sosirea primelor lansatoare multiple de rachete americane HIMARS, cu o rază de acțiune de 80 de kilometri.
La scurt timp, Casa Albă a anuntat ca va trimite Kievului un nou ajutor militar, de 450 de milioane de dolari.
John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate: „Acest pachet conține arme și echipamente, inclusiv noi sisteme de rachete de artilerie de mobilitate mare, zeci de mii de cartușe suplimentare pentru sistemele de artilerie care au fost deja furnizate, precum și bărci de patrulare pentru a ajuta Ucraina să-și apere zona de coasta și căile navigabile”.
Ucraina raportează zilnic circa 300 de crime de război
Ucraina înregistrează zilnic între 200 și 300 de crime de război comise de forțele rusești pe teritoriul său, sustine procurorul general al tarii. Multe dintre victime sunt de nerecunoscut, iar procesul de identificare demarat de experții criminaliști durează foarte mult.
Salma Abdelaziz, CNN: „Autoritățile ucrainene au înființat o linie telefonică pentru ca familiile să poată suna și să anunțe dispariția unei persoane. Apoi li se cere să prezinte un test genetic ADN. După aceea, oamenilor nu le mai rămâne decât să spere că se va găsi persoana căutată”.
Printre cei dați dispăruți se află și un polițist de 28 de ani, Daniil Safonov, care s-a numărat printre luptătorii uzinei Azovstal din Mariupol. A căzut în mâinile rușilor luna trecută. Iar acum sora lui încearcă să-i identifice rămășițele.
Din cele aproape 700 de persoane decedate, neidentificate de la începutul războiului, autoritatile ucrainene au reușit să identifice în jur de 200, pentru a le înapoia familiilor.
Olena Tolkachova, șefa Serviciilor de familie ale Regimentului Azov: „Avem părinți care ne spun: 'Înțeleg că nu-mi puteți găsi copilul, dar măcar aduceți-mi puțin din pământul pe care au mers pe jos din Mariupol, pentru a-l îngropa'”.
În tot acest context, negocierile de pace par un obiectiv tot mai îndepărtat.